Rapska torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Rapska torta by Ivo Šubić Ivo Šubić
Rapska torta by Ivo Šubić Ivo Šubić

Tradicija pripremanja rapske torte seže daleko u prošlost. Prvi je put pripremljena 1177. godine za papu Aleksandra III. prilikom njegovog posjeta Rabu.


Originalni, a ujedno i tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije od badema, znale su i čuvale stoljećima rapske benediktinke samostana sv. Andrije i tek poneka Rabljanka.


Škrto su ga prenosile dalje i izrađivale u iznimno svečanim prilikama. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, rapska torta danas je postala najoriginalnija slastica otoka Raba.


Za vrhunsku izradu torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i naravno - godine iskustva.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gbrašna
100 gmaslaca
4jaja
80 gšećera
sol
Maraschino

Nadjev

1 kgbadema
1 kgšećera
8jaja
100 mlMaraschina
korica limuna i naranče

Priprema

1Umijesite glatko tijesto

Od brašna, maslaca, jaja, šećera, prstohvata soli i likera Maraschino zamijesite glatko tijesto.


2Napravite nadjev za tortu

Jaja zajedno sa šećerom, naribanom koricom limuna i naranče dobro istucite te dodajte očišćene mljevene bademe i Maraschino.


Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.


3Razvaljajte tijesto i izrežite na "rezance" pa formirajte

Tijesto razvaljajte na rezance širine pet centimetara, na to stavite nadjev i poravnajte ga tako da rubovi ostanu slobodni.


Na rubove lijepite trake i prstima ih utisnute uz smjesu. Vrh prošarajte vilicom.


4Pecite u zagrijanoj pećnici

Tortu pecite na 150 stupnjeva trideset minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.