Domino kocke

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Domino kocke by Shutterstock Shutterstock
Domino kocke by Shutterstock Shutterstock

Domino kocke savršen su spoj nekoliko okusa: baze koja podsjeća na medenjake, želea od naranče, tankog sloja marcipana i na kraju - neizostavne čokoladne glazure.

Sastojci

Broj porcija
20

Baza

70 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
30 gmaslaca
10 mlvode
50 gmeda
200 gglatkog brašna
1 žličicapraška za pecivo
½ žličicezačina za medenjake
1jaje
1naranča (korica)

Žele

350 mlcijeđenog soka naranče
10 gmljevene želatine
4 žlicevode
50 gšećera

Još

400 gmarcipana
300 gtamne čokolade
90 mlulja

Priprema

Baza

1Otopite šećer, med, maslac i vodu pa prohladite

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Kalup dimenzija oko 18x25 cm obložite masnim papirom.


Na laganoj vatri otopite šećer i vanilin šećer, med, maslac i vodu. Smjesu prohladite.


2Pomiješajte ostale sastojke pa sjedinite sa smjesom od maslaca i meda

Pomiješajte brašno sa začinom za medenjake i praškom za pecivo pa dodajte koricu naranče i jaje.


Umiješajte i prohlađenu smjesu od maslaca i meda pa uz pomoć miksera ili špatule napravite meko tijesto (treba biti ljepljivo).


3Dobivenu ljepljivu smjesu pecite oko 15 minuta na 170 stupnjeva

Izlijte u kalup pa utisnite dlanovima u kalup i pecite 15-ak minuta dok u sredini ne bude skroz pečeno. Kratko ohladite pa s papirom izvadite iz kalupa.

Žele i glazura

1Pripremite želatinu, zagrijte šećer i dio soka

Kalup u kojem ste pekli bazu obložite plastičnom folijom. Želatinu prelijte vodom i pustite da nabubri 6-7 minuta.


Polovicu cijeđenog soka naranče pomiješajte sa šećerom i zagrijte do vrenja. Kad se šećer otopi, umiješajte želatinu i pustite da se otopi.


2Kad se šećer i želatina otope, dodajte ostatak šećera i izlijte u kalup

Pomiješajte s ostatkom soka, pa izlijte u kalup u kojem ste prethodno pekli bazu. Ohladite dok se ne stisne.


3Na bazu slažite žele i marcipan

Na ohlađenu bazu iskrenite pomoću plastične folije žele pa uklonite foliju. Marcipan razvaljajte na veličinu kalupa pa stavite na žele. Sve skupa ohladite, najbolje u zamrzivaču.


4Dobro ohladite pa izrežite na kockice

Ohlađenu smjesu narežite na kockice željene veličine pa opet zamrznite ili dobro ohladite u frižideru. Od ove količine sastojaka dobije se oko 40 kockica.


5Svaku kockicu umočite u čokoladnu glazuru i ohladite

Čokoladu otopite na pari pa umiješajte ulje. Svaku kockicu umočite u čokoladu, ocijedite višak pa stavite na masni papir dok se ne stisne. Ukrasite po želji.


Držite u hladnjaku, a prije posluživanja neka 10-ak minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.