Bošpor

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Bošpor by Lara Golubić Lara Golubić
Bošpor by Lara Golubić Lara Golubić
Bošpor by Lara Golubić Lara Golubić
Bošpor by Lara Golubić Lara Golubić
Bošpor by Lara Golubić Lara Golubić

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za općinu Sopje. S obzirom da je Sopje poljoprivredni kraj, nekada je to bio doručak prije odlaska na njivu. Također u Sopju se već niz godina uspješno organizira natjecanje u kuhanju bošpora pod nazivom 'Bošporijada' na kojem, uz domaće sudjeluju i natjecatelji iz Mađarske.

Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, u koju se stavlja kuhana rajčica.

Posebni ukus tako pripremljenom jelu daju suhe dimljene kobasice ili drugo

dimljeno meso, koje se stavlja pred kraj kuhanja. Gustoću određuju kuharice,

prema osobnoj volji, a kažu da je pravi bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od

umaka od rajčice.

Recept za ovo tradicionalno jelo ustupila je TZ Virovitičko-podravske županije.

Sastojci

Broj porcija
4
3 žlicepšeničnog glatkog brašna
2 žlicedomaće svinjske masti
1 lvode
500 mlpasirane rajčice
sol po želji
šećer po želji

Dodatno

suha dimljena kobasica

Priprema

1Napravite zapršku

U posudu stavite svinjsku mast, dodajte brašno i napravite veću količinu zaprške.


2Dodajte vodu i pasiranu rajčicu

Zapršku zalijte vodom i pasiranom rajčicom, posolite i dodajte šećera po želji, dobro promiješajte i pustite da zavrije pa nastavite kuhati.


3Dodajte kobasice ili dimljeno meso

U zadnjoj trećini kuhanja stavite domaće suhe kobasice, koje daju finu dimljenu aromu ovom prostom seljačkom, ali vrlo ukusnom jelu.


4Poslužite toplo

Bošpor poslužite topli uz šnitu domaćeg kruha koju namrvite u ovo gusto jelo.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.