Kipfle od oraha/maka/pekmeza

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Kipfle od oraha/maka/pekmeza by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Kipfle od oraha/maka/pekmeza by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Za ove kiflice će vam trebati maslac i ne preporučujem nikakve druge zamjene, margarin ili nešto takvo. Maslac im daje baš onaj poseban okus. Što se tiče punjenja, piše da se “filaju makom, orasima ili pekmezom”.

Sastojci

Broj porcija
10

Sastojci za kipfle

400 gglatkog brašna
200 gmaslaca
50 gšećera
1 žličicasuhog kvasca
150 mlmlakog mlijeka
1 žlicaruma
prstohvat soli

Sastojci za nadjev od maka

80 gmljevenog maka
150 mlkipućeg mlijeka
50 gšećera
naribana limunova korica

Priprema

Nadjev

1Zagrijte mlijeko i prelijte preko maka

Mlijeko zagrijte do vrenja. Pomiješajte mak i šećer, dodajte limunovu koricu i sve sjedinite.


Kipuće mlijeko prelijte preko maka i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.


Šećer možete zamijeniti medom, u tom slučaju dodajte ga u ohlađenu smjesu.


2Nadjev stavite da se ohladi

Dobiveni nadjev stavite da se potpuno ohladi.

Tijesto

1Dignite kvasac

Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom, šećerom i žličicom brašna (oduzmite od ukupne količine). Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.


2Prosijte brašno i dodajte maslac

U posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli i šećer pa sve promiješajte. Dodajte hladni naribani maslac i prstima sve izmrvite u mrvičastu smjesu.


3Dodajte aktivirani kvasac

Dodajte aktivirani kvasac i žlicu ruma. Pomoću spiralnog nastavak za mikser izradite glatko tijesto. Gotovo je kada se tijesto počne odvajati od stjenki posude.


4Tijesto premjesite i ostavite da odmori

Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko premijesite. Oblikujte 4 kugle, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta da odstoji.


5Razvaljajte tijesto i nadjenite

Svaku kuglu razvaljajte na debljinu 0.5 cm i nožem razrežite na 8 trokuta i nadjenite nadjevom.


6Smotajte kiflice

 Smotajte kiflice od baze trokuta prema vrhu i slažite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom.

 

7Stavite peći u zagrijanu pećnicu

Pecite kiflice dok ne poprime blago rumenu boju, 15 - 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Mlake pospite šećerom u prahu.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.