Starinska pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska pita od jabuka

Starinska pita od jabuka po receptu Lidije Vulić-Ćurić iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
10

Prhko tijesto

2jaja
150 gmaslaca
1vanilin šećer
150 gšećera
1prašak za pecivo
300 goštrog brašna

Nadjev

1 kgjabuka
100 gšećera
3vanilin šećera
2 žliceruma
cimet

Priprema

Prhko tijesto

1Pomiješajte suhe sastojke

U zdjeli pomiješajte brašno, obje vrste šećera i prašak za pecivo.


2Dodajte maslac

U smjesu brašna dodajte hladan maslac narezan na listiće, brzo promijesite.


3Dodajte jaja

Jaja umutite vilicom, dodajte u smjesu brašna i umijesite glatko tijesto.


4Odmorite tijesto

Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladanjk na 1 sat.

Nadjev

5Naribajte jabuke

Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte obje vrste šećera, promiješajte i ocijedite višak tekućine od jabuka.


6Začinite jabuke

U naribane jabuke dodajte rum i cimet, promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.


7Razvaljajte tijesto

Hladno tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte na veličinu lima za pečenje, kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.


8Složite pitu

Na dno lima za pečenje stavite prvi dio tijesta, zatim nadjenite pripremljenim nadjevom i poklopite drugim dijelom tijesta kojeg lagano izbockajte vilicom.


9Stavite peći

Pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 35 minuta.