Operite, ogulite i naribajte mrkvu. Orahe stavite u vrećicu i batom za meso ih usitnite tako da vam ostanu krupniji komadi.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte omekšali maslac, cimet, rum šećer i vanilin šećer te umutite u jednoličnu smjesu.
Prosijate obje vrste brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo pa dodajte u smjesu. Sve zajedno dobro umutite kako bi se sastojci sjedinili.
Na kraju umiješajte očišćenu i naribanu mrkvu i nasjeckane orahe.
Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg i špatulom ga umiješajte u pripremljeno tijesto. Tijesto će ostati dosta čvrsto, ali takvo mora biti.
U posebnoj posudi izmiješajte krem sir, jaje i šećer.
Kalup za kuglof promjera 23 cm premažite maslacem i pospite oštrim brašnom (ako imate silikonski, to nije potrebno).
Pola smjese žlicom rasporedite u kalup. Napravite malu udubinu cijelim promjerom, u nju sipajte punjenje (za razliku od biskvita ono je puno mekše, tekuće), pokušajte da ne dotiče rubove kalupa i prekrijte drugom polovicom biskvitnog tijesta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 80 minuta.
Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, ostavite par minuta u kalupu i prebacite na tanjur. Ohlađeni pospite šećerom u prahu.