Kuglof od mrkve s punjenjem od sira

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof od mrkve s punjenjem od sira by Alica Bjeli Duduković @okruglica79 Alica Bjeli Duduković @okruglica79
Kuglof od mrkve s punjenjem od sira by Alica Bjeli Duduković @okruglica79 Alica Bjeli Duduković @okruglica79

Kuglofi se često rade za blagdane i svečanije prigode što ne čudi s obzirom da cijeli stol izgleda puno bogatije s njima. Ovaj kuglof daje novu dimenziju klasičnoj torti od mrkve, odlično paše uz popodnevni čaj, kavu ili poslužen kao slatki dio uskršnjeg doručka.


Ovaj recept koji morate isprobati donosi Alica Bjeli Duduković - @okruglica79

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

4jaja
180 gomekšalog maslaca
250 gglatkog brašna
100 goštrog brašna
¾ žličicesode bikarbone
1 žličicapraška za pecivo
2 žličicecimeta
1rum šećer
1vanilin šećer
250 gmrkve
150 goraha
230 gšećera

Nadjev

200 gkrem sira
75 gšećera
1jaje

Priprema

1Naribajte mrkvu, orahe nasjeckajte

Operite, ogulite i naribajte mrkvu. Orahe stavite u vrećicu i batom za meso ih usitnite tako da vam ostanu krupniji komadi.


2Žumanjke pjenasto umutite

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte omekšali maslac, cimet, rum šećer i vanilin šećer te umutite u jednoličnu smjesu.


3Prosijte obje vrste brašna

Prosijate obje vrste brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo pa dodajte u smjesu. Sve zajedno dobro umutite kako bi se sastojci sjedinili.


4Dodajte mrkvu i nasjeckane orahe

Na kraju umiješajte očišćenu i naribanu mrkvu i nasjeckane orahe.


5Umutite bjelanjke

Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg i špatulom ga umiješajte u pripremljeno tijesto. Tijesto će ostati dosta čvrsto, ali takvo mora biti.


6Napravite nadjev za kuglof

U posebnoj posudi izmiješajte krem sir, jaje i šećer.


7Pripremite kalup za kuglof

Kalup za kuglof promjera 23 cm premažite maslacem i pospite oštrim brašnom (ako imate silikonski, to nije potrebno).


8Ulijte pripremljeno tijesto

Pola smjese žlicom rasporedite u kalup. Napravite malu udubinu cijelim promjerom, u nju sipajte punjenje (za razliku od biskvita ono je puno mekše, tekuće), pokušajte da ne dotiče rubove kalupa i prekrijte drugom polovicom biskvitnog tijesta.


9Stavite peći u zagrijanu pećnicu

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 80 minuta.


Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, ostavite par minuta u kalupu i prebacite na tanjur. Ohlađeni pospite šećerom u prahu.