U posudi za miksanje, koristeći električni mikser (po mogućnosti samostojeći), miješajte bjelanjke s prstohvatom soli i žličicom limunovog soka na velikoj brzini.
Nastavite miksanje dok bjelanjci ne udvostruče svoj volumen. Ovaj korak obično traje između 5 i 10 minuta.
Postupno dodajte šećer u miksanu smjesu bjelanjaka i nastavite miksati dok se šećer potpuno ne otopi.
Nastavite miksati dok ne dobijete meke vrhove.
Smanjite brzinu miksera.
Dodajte gustin i alkoholni ocat u smjesu bjelanjaka. Nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine.
Na papiru za pečenje nacrtajte 10 krugova promjera 10 cm.
Koristeći vrećicu za ukrašavanje s nastavkom od 15 mm, nanesite smjesu spiralno od sredine kruga prema vani u jednom sloju.
Nakon toga, dodajte još smjese oko ruba kruga, tako da stvorite kružni oblik koji ide uz vanjski rub kruga. Time ćete dobiti oblik meringe s ravnom površinom i lijepo definiranim rubom.
Pecite, odnosno sušite meringe otprilike 1 sat na temperaturi od 100°C.
Nakon pečenja, ostavite meringe da se dobro ohlade.
Maline ili jagode usitnite u pire.
U lonac stavite voćni pire i šećer pa smjesu kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, sve dok se šećer ne otopi i umak ne postane blago zgusnut. To će trajati otprilike 5-10 minuta.
Sklonite lonac s vatre i pustite coulis da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U posudi, istucite slatko vrhnje sa šećerom i pola mahune vanilije dok ne dobijete čvrstu strukturu.
Na ohlađene košarice meringe namažite coulis.
Koristeći vrećicu za ukrašavanje, napunite košarice pripremljenim slatkim vrhnjem.
Ukrasite punjene košarice sezonskim voćem po želji.
Pričekajte barem sat vremena prije posluživanja kako bi se meringe stegnule i okusi sjedinili.