Čokoladni kolač s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladni kolač s višnjama by Shutterstock Shutterstock

Ovaj kolač će se svidjeti svim ljubiteljima čokolade i višanja. Čokolada se pojavljuje u tri sloja: u kremi, biskvitu i kao ganache glazura. Sloj s višnjama daje kiselkastu notu ovom sočnom i kremastom desertu.

Sastojci

Broj porcija
12

Žele od višanja

350 gsmrznutih višanja (ili ocijeđenih iz kompota)
500 mlvode
70 gšećera
50 gškrobnog brašna (gustina)

Čokoladna krema

1 lmlijeka
80 gšećera
150 gčokolade za kuhanje
250 mlvrhnja za šlag
4 vrećicepraška za puding od čokolade

Biskvit

600 mlmlijeka
300 goštrog brašna
150 gšećera
40 mlulja
20 gkakaa
10 gsode bikarbone

Čokoladna ganache glazura

200 gtamne čokolade
200 mlvrhnja za šlag

Priprema

Žele od višanja

1Višnje, sok, šećer i vodu zagrijte pa dodajte razmućeni škrob

Višnje odmrznite pa soku dodajte vode da ukupno bude 500 ml tekućine.

Škrobno brašno otopite u malo vode. U loncu zagrijte do vrenja višnje, sok, vodu i šećer pa dodajte razmućeni škrob.


2Skuhajte i prohladite

Kuhajte uz miješanje dok se lagano ne zgusne pa prohladite.

Čokoladna krema

1Mlijeko i čokoladu zagrijte

Odvojite malo mlijeka u kojem razmutite prašak za puding i šećer.

Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte usitnjenu čokoladu pa uz miješanje zagrijte do vrenja.


2Dodajte smjesu s razmućenim praškom za puding i skuhajte kremu

Ulijte smjesu s razmućenim praškom pa kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Ohladite kremu.


3Umutite šlag i spojite ga s kremom

Hladno vrhnje za šlag čvrsto umutite. I kremu umutite kako bi omekšala. Spojite ove dvije smjese u jednoličnu kremu.

Biskvit

1Sve sastojke umutite najmanjom brzinom miksera

Tri kalupa srednjih dimenzija premažite maslacem i obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Sve sastojke pomiješajte mikserom (mutite najmanjom brzinom).


2Pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva

Podijelite na tri dijela i svaki pecite oko 10 minuta. Ohladite biskvite prije slaganja.

Čokoladna ganache glazura

1Otopljenu čokoladu pomiješajte s ugrijanim vrhnjem

Čokoladu otopite na pari. Zagrijte i vrhnje pa spojite oboje u jednoličnu glazuru. Malo prohladite pa prelijte po kolaču.

Slaganje kolača

1Biskvit - krema - biskvit - žele - biskvit - krema - ganache

Na prvi biskvit složite otprilike 2/3 čokoladne kreme. Dodajte drugi biskvit pa preko prelijte žele od višanja. Zatim posložite treći biskvit, ostatak čokoladne kreme i na kraju kolač prelijte ganacheom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.