Dizana kuglof savijača s lješnjacima

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Dizana kuglof savijača s lješnjacima by Darko Debić @samo_jedan_griz Darko Debić @samo_jedan_griz

Kuglof savijača sa prirodnim kvascem pravo je osvježenje što se tiče recepta i samog načina pripreme.

Recepata za kuglofe i savijače nikad dosta, evo još jednog za sve ljubitelje lješnjaka a sa nama ga dijeli Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz.


Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

130 gtri puta osvježenog stiff startera
3žumanjka
2cijela jaja
200 mlhladnog mlijeka
20 gmeda
80 gšećera
2vanilin šećera
2 žliceruma
300 gmanitoba brašna
250 gglatkog brašna
160 gmaslaca
korica pola limuna
korica pola naranče

Nadjev

500 gprženih mljevenih lješnjaka
50 ggrožđica
100 gšećera
1 žlicameda
2vanilin šećera
450 mlmlijeka
malo tonke
naribana korica limuna

Priprema

Tri puta osvježeni starter:

1U bijeli stiff starter dodajte brašno

U 20 g bijelog stiff startera dodajte 20 g brašna s kojim će se raditi tijesto, u ovom slučaju manitoba brašno i 10 g vode, umijesite i ostavite pokriveno na toplom dok se udvostruči.


2Zatim dodajte još brašna i vode

Nakon toga dodajte 50 g brašna, 25 g vode i umijesite. Kada se udvostruči umijesite 120 g brašna i 60 g vode. I kad se udvostruči koristiti, za ovaj recept je potrebno 130 g osvježenog startera, ostatak iskoristite za nešto drugo (kruh, peciva, krekere, vafle…) ili spremite u hladnjak.

Tijesto

1Miksajte stiff sa ostalim sastojcima

Stiff stavite u zdjelu miksera. Dodajte jaja, žumanjke, mlijeko, med, šećer, vanilin šećer, rum, ribanu koricu limuna i naranče. Miksajte dok se sve ne sjedini u jednoličnu masu. Stavite kuku za tijesta i dodavajte polako brašno, kada se sve sjedini ostaviti tijesto na hladnom desetak minuta.


2Premjesite i dodajte maslac

Nakon toga mijesite oko 8 minuta kako bi se razvio gluten i tek tada postupno dodajte maslac. Mijesite još desetak minuta.


3Ostavite na toplom da se diže

Držite pokriveno na toplom mjestu (sva dizanja tijesta radim u pećnici na oko 28 C, sobna temperatura mi je preniska i jako dugo bi trajala dizanja) dok se tijesto gotovo ne udvostruči.




Nadjev

1Zagrijte mlijeko

Za nadjev stavite u posudu mlijeko, šećer, med, vanilin šećer, malo ribane tonke i koricu limuna , stavite na vatru i pustite da zavrije.


2Dodajte lješnjake

Kada mlijeko provrije dodajte mljevene pržene lješnjake, miješajte minutu i uklonite s vatre. Ako je nadjev pregusti dodajte još mlijeka i ohladite.

Priprema savijača

1Razvaljajte i razdijelite tijesto na dva dijela

Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte u oblik izduženog pravokutnika. Premažite nadjevom, prerežite kako bi dobili dva pravokutnika. 


2Formirajte savijače i stavite na hlađenje

Smotajte tijesto u formu savijače, premjestite u namašćene kalupe za kuglof. Dobro pokrijte kalupe i stavite u hladnjak na 8 (preko noći) ili više sati.


3Ostavite ih da se udvostruče

Po vađenju kalupa iz hladnjaka stavite ih na toplo mjesto i pustiti da se kuglofi udvostruče. 


4Stavite peći u zagrijanu pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kuglofe 40 – 50 minuta. Nakon vađenja iz pećnice, kuglofe prohladite 1205 do 10 minuta prije vađenja iz kalupa.


Darko Debić
Darko Debić
Kuhar i gastro blogger