Suhi grah prije kuhanja potopite u vodu noć prije i ostavite da nabubri.
Kada je grah nabubrio stavite ga kuhati do pola. Potom ga procijedite.
Kilogram luka nasjeckajte na sitne kockice. Na dvije žlice masti popržite nasjeckani luk.
Dok se luk prži, ogulite i nasjeckajte mrkvu, peršin i celer na kockice. Kada je luk staklast dodajte mu ostalo povrće i popržite.
Kada se povrće kratko popržilo dodajte meso kao što su suha rebra, slanina i kobasica. Nakon nekoliko minuta sve zalijte vodom.
Kada varivo krene krčkati dodajte dvije rog paprike narezane na ploške, lovorov list i do pola skuhani grah. Sve zalijte s još vode i ostavite da kuha sat vremena. Nakon sat vremena izvadite papriku, ogulite je, nasjeckajte i vratite natrag u grah.
Dodajte sol (ako je potrebno jer je suho meso već slano), papar, mljevene sušene vrganje, par zrna kima i 200ml domaće pasirane rajčice.
Na dvije žlice masti popržite 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka te tri do četiri žlice brašna. Kada se kratko poprži skinite s vatre i dodajte ljutu, dimljenu i slatku začinsku papriku.
Zapršku dodajte u grah i zajedno prokuhajte još 10-ak minuta.
Kada je kuhano dodajte sitno sjeckani peršin i poslužite.