Sitno nasjeckajte češnjak, bosiljak i ljutu papričicu. U malom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i dodajte češnjak, ljutu papričicu i bosiljak. Pecite 1-2 minute ili dok bosiljak ne uvene. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Prerežite luk na pola kroz korijen i ogulite mu ljusku. U novi lonac dodajte maslac i 1 žlicu ulja. Kad se maslac otopi, stavite u lonac polovice luka s prerezanom stranom prema dolje. Pustite da se luk prži 2-3 minute ili dok odrezane strane ne počnu dobivati zlatnosmeđu boju.
Dodajte rajčice iz konzerve, kuhačom ih pažljivo usitnite na manje komade. Kad umak zavrije, smanjite vatru. Posolite, poklopite i pustite da lagano kuha 20-25 minuta.
Ohlađenu mješavinu ulja i bosiljka usitnite u blenderu ili je ručno nasjeckajte. Ubacite u umak od rajčice i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Kušajte i posolite po potrebi. Ostavite umak da kuha još 10 minuta bez poklopca. Kad se zgusne po želji, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Izvadite i bacite obje polovice luka.
Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i ubacite u umak. Dobro promiješajte i poslužite, po želji pospite ribanim sirom i svježim bosiljkom.