Špageti carbonara

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Špageti carbonara by Shutterstock Shutterstock
Ovo je jelo talijanski klasik i jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom. Osim nevjerojatnog okusa, razlog popularnosti je zasigurno i jednostavna priprema koja ne zahtijeva previše vremena i sastojaka.

Sastojci

Broj porcija
4
340 gšpageta
140 gpancete
4žumanjka
100 gPecorino Romano sira
Prstohvat soli
Prstohvat papra

Priprema

1Skuhajte špagete

Sjedinite žumanjke, prstohvat soli i malo sira. Dobro posolite vodu te ju zakuhajte i dodajte špagete koje ćete skuhati al dente.


2Pržite

U međuvremenu narežite pancetu na kriške od otprilike 2 mm, zatim ih nasjeckajte na trakice ili kockice. Popržite ju u tavi srednje veličine. Panceta bi trebala lagano posmeđiti, a masnoća bi se trebala otopiti. 


3Ocijedite tjesteninu

Tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte nešto vode od kuhanja, te ju odmah prebacite u tavu s pancetom i, uz često miješanje, kratko popržite. 


4Poslužite

Tavu sklonite s vatre te u nju dodajte smjesu sa žumanjcima i sirom i prethodno sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine. Miješajte 30-ak sekundi, zatim jelo posipajte s preostalim sirom i dobrim prstohvatom papra. Još jednom sve izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili, razdijelite na tanjure i poslužite odmah.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.