Domaća calzone pizza

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća calzone pizza by Shutterstock Shutterstock

Calzone je preklopljena pizza i sve što ide na pizzu može ići u calzone. Nadjev se stavlja na jednu polovicu tijesta za pizzu razvaljanog u krug. Tijesto se zatim preklopi, nabora, premaže maslinovim uljem i peče u pećnici.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

27 gsvježeg kvasca
1⅓ žličice šećera
330 mlmlake vode
430 g00 ili glatkog brašna
1⅓ žličicesoli
4 žlicemaslinovog ulja

Nadjev

150 gpasirane rajčice
200 gmozzarella sira
100 ggaude ili drugog sira prema izboru
150 gšunke
2 žliceulja
sušeni origano

Priprema

Tijesto

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s polovicom tople vode pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

Brašno 00 je idealno jer je jako sitno mljeveno, ali neće se dogoditi ništa loše ako koristite obično glatko brašno. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, ostatak tople vode i maslinovo ulje. Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


3Pustite da se digne

Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na više dijelova - to ovisi o tome u limu kakve veličine ćete peći tijesto i koliko debelo želite da bude. Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Calzone

1Zagrijte pećnicu

Upalite pećnicu da se zagrije na 250 stupnjeva. Niske temperature nisu pogodne za pečenje pizze jer je ona tanka i zapravo joj treba samo malo.


2Podijelite tijesto

Pleh obložite papirom za pečenje ili poprskajte uljem. Tijesto podijelite na komade jednake veličine. Svaki dio razvaljajte u krug debljine oko pola centimetra.


3Nadjenite tijesto

Na tijesto stavite nadjev tako da pola svakog kruga premažete pasiranom rajčicom i onda preko rajčice pospete ostale sastojke kojima ćete nadjenuti calzone. Obavezno ostavite prazne i čiste rubove kako biste mogli zatvoriti calzone.


4Oblikujte calzone

Presavijte praznu stranu svakog kruga preko nadjeva i prstima stisnite i skupite rubove. Kako bi se tijesto bolje zatvorilo, namočite prste s malo vode, ali budite pažljivi jer će voda djelovati kao ljepilo samo ako tijesto vrlo lagano navlažite.


5Ispecite u pećnici

Stavite calzone na lim za pečenje, ostavljajući razmak između svake štruce. Izrežite mali otvor na vrhu svakog calzonea. Gornju stranu premažite uljem i pecite 15 minuta ili dok tijesto ne porumeni.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.