Domaći kroasani

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kroasani

Ovo je recept koji radim godinama, stvarno "od malena" kako bi se reklo. Kroasane me naučila raditi moja baka, a i samu ljubav prema dizanom tijestu prenosim od svojih baka. Recept nije kompliciran i vjerujte mi - odličan je za sve prigode, pogotovo za feštice.

Sastojci

Broj porcija
32

Tijesto

600 gglatkog brašna
400 mlmlijeka
100 mlulja
1,5 kockasvježeg kvasca
1 žličicasoli
1 žličicašećera
200 gmaslaca

Nadjev

sir, šunka
jaje za premaz
sezam za posipati

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U manju posudicu razmrvite kvasac s malo mlijeka i šećerom te ostavite da se kvasac digne.


Za vrijeme pripremite preostale sastojke za tijesto. U posudu stavite brašno, ulje, sol i mlijeko te dodajte dignuti kvasac. Sve zajedno dobro izmjesite. Tijesto ne smije biti jako tvrdo.


Ostavite dizati tijesto nekih pola sata, pokriveno krpom.


2 Razdijelite

Kad se tjesto dignulo, razdvojite ga na 6 kugli. Svaku kuglu trebate razvaljati u krug i između svakog kruga ribati maslac i slagati jedan na drugi.


Zadnji krug stavite gore te razvaljajte tijesto u čim veći krug. Režite na 32 dijela (može i manje) ,ali ovako ispadnu mali "slatki" kroasani.


3 Napunite

Svaki dio punite šunkom i sirom te zarolajte. Kod rolanja treba dobro pritiskati tijesto, da se kroasani ne odvajaju.


4 Ispecite

Posložite ih u tepsiju te premažite jajem i posipajte sezamom ili kimom.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20 do

30 minuta, ovisno o pećnici.

barbara17