Kraljica tijesta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kraljica tijesta
Kraljica tijesta
Nisam neki fanatik bila inače za tijesto, no od kada sam smiksala namirnice i dobila univerzalno tijesto, laknulo mi je. Ovo tijesto podijelim koliko želim i koristim za - kiflice (slatke i slane), pletenice, pizzu.

Sastojci

Broj porcija
30

Tijesto

2 vrećiceinstant suhog kvasca (ili 40g svježeg)
1 žlicašećera
200 mltoplog mlijeka
1 kgglatkog brašna
500 mlhladnog mlijeka
1 žličicasoli
1 vrećicapraška za pecivo
200 mlulja

Premaz (za kiflice i pletenice)

1žumanjak
1 žlicamlijeka

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

Pomiješajte kvasac i šećer s toplim (ne vrućim) mlijekom i ostavite oko 10 minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

U veću posudu stavite glatko brašno te dodajte aktivirani kvasac, sol, hladno mlijeko, prašak za pecivo i ulje.


Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još malo brašna dok ne postane kompaktno i malo se odvaja od posude.


3Odmorite tijesto

Ostavite tijesto da odmara oko 45 minuta na toplom mjestu, pokriveno krpom.

Kiflice

1Razvaljajte tijesto

Kada je tijesto dovoljno nadošlo, pobrašnite mjesto na kojem ćete valjati.


Odvojite lopticu tijesta i razvaljajte je na otprilike 1 cm debljine.


2Pripremite kiflice

Režite trokute i napunite ih po želji (nutella, džem, svježi sir, ribani sir, šunka...).


Zarolajte kiflice od debljeg prema tanjem dijelu.


3Ispecite u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


Slažite kiflice na lim za pečenje i ostavite da se dižu dok se pećnica zagrijava.


Prije pečenja ih premažite mješavinom žumanjka i mlijeka.


Kiflice se na 200 stupnjeva peku otprilike 20-25 minuta

Pletenice

1Razvaljajte tijesto

Odvojite lopticu tijesta i razvaljajte je na otprilike 1 cm debljine u pravokutni oblik.


2Oblikujte pletenice

Trake tijesta režite po dužini (za jednu pletenicu potrebne su 3 trake tijesta).


Svaku traku rukama oblikujte u glistu debljine prsta, te na gornjem dijelu spojite i napravite pletenicu kao za kosu.


3Ispecite u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


Ostavite pletenice da se dignu, a prije pečenja ih premažite mješavinom žumanjka i mlijeka.


Pletenice se peku na 200 stupnjeva otprilike 20-25 minuta, no vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini pećnice i debljini pletenica. Kako biste bili sigurni da su pletenice pečene, možete ih provjeriti čačkalicom - ako čačkalica izlazi čista, bez tragova sirovog tijesta, tada su pletenice gotove.


Pizza

1Razvaljajte tijesto

Odvojite lopticu tijesta i razvaljajte je po želji u obliku i veličini lima za pečenje, otprilike 1 cm debljine.


2Nadjenite pizzu

Stavite kečap ili umak po želji, a zatim dodajte omiljene namirnice.


3Ispecite u pećnici

Pecite na 200°C otprilike 20-25 minuta.