Salenjaci

Vrijeme pripremePriprema
2h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci

Tradicionalni slavonski jesensko-zimski kolačići, prigodni za kolinje. Istina da traže vrijeme, ali je izdašan recept za svačiji džep, i ne mora se pojesti isti dan.

Sastojci

Broj porcija
15
1 kgbrašna za dizana tijesta
60 gšećera
1 žličicasoli
1jaje
1žumanjak
500 mlmlijeka
100 mlmineralne
1 kockasvježeg kvasca
200 gzamrznutog svinjskog sala, očišćenog od žilica i opni
1 teglicapekmeza od šljiva
150 gmljevenog šećera pomiješanog s vanilin šećerom

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac razrvite u manju posudu i umješajte s malo toplog mlijeka, brašna i šećerom pa ostavite 10 minuta da se zapjeni.


Stavite u posudu sve suhe sastojke, izmiješajte te dodajte dignuti kvasac, cijelo jaje i žumanjak te tekuće sastojke uz napomenu da mlijeko treba biti toplo.


Tijesto mijesite dok ne bude glatko i ostavite u pokrivenoj posudi na toplom mjestu da se diže 45 minuta.


2 Razvaljajte i punite

Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm nastojeći dobiti oblik pravokutnika, premažite polovicom sala (prije toga salo možete naribati na ribež ili samljeti u mašinici za meso da se može namazati na tijesto), napravite „preklapanje na trećine“ - prvo po jednoj dužini pravokutnika, a potom po drugoj. Opet tijesto ostavite da odstoji na toplom 15-tak minuta.


Tijesto opet razvaljajte, premažite ostatkom sala i preklopite kao i prvi put i opet ostavite da miruje 20-tak minuta.


Lagano razvaljajte na debljinu od pola centimetra, narežite na kvadrate, stavite na svaki žličicu pekmeza i savijte po želji - kao knjigu ili suprotni vrh sa suprotnim vrhom.


3 Pecite

Slažite u protvane na papir za pečenje i ostavite još 15-tak minuta.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 20-tak minuta da dobiju lijepu rumeno-smeđu boju. Vruće uvaljajte u mljeveni šećer.