Cheesecake od borovnica

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Cheesecake od borovnica
Cheesecake od borovnica

Volite borovnice, volite bijelu čokoladu i cheesecake vam je jedan od omiljenih kolača? Onda je ovo recept za vas. Ako ste jedna od onih osoba koja ne želi brinuti o tome hoće li biskvit dobro ispasti, ovaj je recept savršen za vas. Bez pečenja, jednostavan za izradu, a s njim ćete postići wow efekt kao da ste vrsni slastičar/ka, neovisno o prigodi za koju ga radite. Pa krenimo...

Sastojci

Broj porcija
14

Podloga

200 gmljevene plazme
1 žlicamaslaca od kikirikija
2 žlicemaslaca od indijskih oraščića
100 grastopljenog maslaca
šećer u prahu po želji

Bijela krema

500 gmascarpone sira
100 mltekućeg jogurta
200 gkvalitetne bijele čokoloade
2 žliceekstrakta vanilije
1vanilin šećer
1instant želatinafix

Krema od borovnica

400 gborovnica (svježih ili smrznutih)
300 gkrem sira ( ja koristim President)
100 gslatkog vrhnja
2 žlicelimunovog soka + ribana korica
2 žlicesoka limete + ribana korica
2instant želatinafixa
50 gšećera u prahu

Žele-preljev od borovnica

200 gborovnica (svježih ili smrznutih)
50 gšećera u prahu
1instant želatinafix

Dekoracija (ako želite)

1vanilija puding
200 mlmlijeka
1 žličicaekstrakta vanilije
50 gmaslaca
250 gkokosovog brašna

Priprema

1 Podloga

Mljevenu plazmu stavite u posudu, u to dodajte maslac od kikirikija i maslac od indijskih oraščića te otopljeni maslac.


Po želi dodajte šećer u prahu, ovisno koliko želite da bude slatko. Smjesu izmiješajte.


Uzmite kalup za kolač i utisnite nježno smjesu na dno kalupa (ne prejako jer će vam se u protivnom smjesa zalijepiti za dno kalupa i nećete je moći odvojiti prilikom rezanja).


Nakon što se smjesa utisne, rubove kalupa premažite maslacem, kako se kreme ne bi zalijepile.


2 Bijela krema

Na pari rastopite bijelu čokoladu. Dok se čokolada rastapa, u posudi pripremite mascarpone sir, tekući jogurt, vanilin ekstrakt i vanilin šećer.


Sastojke obradite mikserom i postepeno dodajte rastopljenu bijelu čokoladu.


Nakon 1 minute miješanja dodajte instant želatinafix u smjesu i nastavite miješati još 30 sekundi.


Smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi i stavite u hladnjak da odstoji.


3 Krema od borovnica

Borovnice stavite u lončić. Dodajte 5-6 žlice vode te šećer u prahu i stavite kuhati na štednjak.


Kad se borovnice krenu ukuhavati, skinite ih s vatre i pustite da se ohlade (po potrebi ako su borovnice kisele može se dodati još šećera u prahu).


Dok se borovnice hlade, u posudi za miksanje umutite slatko vrhnje.


U drugu posudu stavite krem sir, sok limuna i limete te ribane korice limuna i limete. Mikserom izradite smjesu dodajući postepeno slatko tučeno vrhnje.


Borovnice koje su se ohladile izradite štapnim mikserom u kompaktnu smjesu te dodajte u prethodno izrađenu smjesu od krem sira i slatkog vrhnja.


Dodajte instant želatinafixe i nastaviti miješati još 30 sekundi. Smjesu ravnomjerno raspodijelite u kalup preko bijele kreme i kolač vratite u hladnjak.


4 Žele od borovnica

Borovnice stavite u lončić na vatru, dodajte šećer u prahu, 2 do 3 žlice vode te kuhajte.


Kad se borovnice krenu ukuhavati, maknite s vatre, pustite da se ohladi. Dodajte 1 insta želatinafix i izraditi štapnim mikserom. Izrađenu smjesu prelijte po cheesecakeu i vratite u hladnjak da odstoji.


5 Dekoracija

Pripremite puding od vanilije - ukuhajte u mlijeku u koje ste dodali i ekstrakt vanilije. Puding dok se hladi svakih 5 minuta promiješajte kako se ne bi stvorila korica na površini.


Kad puding bude dovoljno hladan da ga možete dodirnuti prstom, dodajte u njega maslac i kokosovo brašno te izradite mikserom u kompaktnu smjesu. Smjesu ostavite da odstoji u hladnjaku.


Nakon što se smjesa ohladila (cca 1- 2h), oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kokosovo brašno i dekorirajte cheesecake.


Napomena: Dekoraciju na cheesecase stavljate tek kad se žele preljev od borovnica u potpunosti stisne, najbolje idući dan.

moni
Za dobru spizu su potrebi svježi sastojci, malo strpljenja i puno ljubavi.