Mađarica

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mađarica by Shutterstock Shutterstock

Znate li ikoga tko se zaustavio na prvom komadu mađarice? Ni mi, jer ne postoji osoba koja može odoljeti najkremastijoj čokoladnoj kremi i savršeno prhkim korama koje se tope u ustima. Mađarica je s razlogom kraljica kolača, a u prilog tome svjedoči činjenica da bez nje ne možemo zamisliti niti jedan blagdan ili svečanu priliku. A ako niste znali, mađarica je tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske i zapravo nema nikakve veze s Mađarskom i ne zna se točno odakle joj ime. Bilo kako bilo, ako već nemate recept za savršenu mađaricu, ovo je recept za vas.

Sastojci

Broj porcija
25

Kore

600 gglatkog brašna
12 gpraška za pecivo
200 mlkiselog vrhnja
200 gšećera
2jaja
50 gmasti
prstohvat soli

Krema

1 lmlijeka
200 gšećera
100 goštrog brašna
200 gčokolade za kuhanje
5 žlicakakaa
1 žlicaruma
200 gmaslaca

Glazura

150 gčokolade za kuhanje
100 gmaslaca
1 žlicaulja

Priprema

Kore

1 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.


2Zamijesite tijesto

U dubljoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U posebnoj posudi umutite jaja pa ih, s masti i vrhnjem, dodajte u smjesu s brašnom. Umijesite glatko tijesto.


3 Podijelite tijesto

Tijesto podijelite na 4, 5 ili 6 jednakih dijelova, ovisno koliko ste spretni s razvlačenjem kora, a da ne puknu.


4Pecite kore

Na papiru za pečenje svaki dio razvaljajte na veličinu lima kojeg ćete koristiti. Kore stavite na obrnutu stranu lima i ubacite u pećnicu. Pecite 8 do 9 minuta. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu. Postupak ponavljajte dok ne ispečete sve kore.


5Ohladite kore

Ostavite kore da se ohlade.

Krema

6Skuhajte kremu

Skuhajte kremu tako da u malo većem loncu sjedinite brašno, kakao, dio mlijeka i šećer. Miješajte pjenjačom kako vam u kremi ne bi ostale grudice. Dodajte ostatak mlijeka, stavite na srednje jaku vatru i kuhajte 10-ak minuta.


7Maknite kremu s vatre

Sklonite s vatre, dodajte čokoladu, rum i maslac te dobro izmiješajte kako bi se sastojci povezali.


8 Premažite kore kremom

Počnite slagati mađaricu. Stavite prvu koru, premažite ju dijelom vruće kreme, stavite drugu koru, ponovno premažite vrućom kremom. Ponovite postupak s preostalim korama i kremom.


9 Ohladite kolač

Preko mađarice stavite nešto teško i ostavite da se ohladi – barem 5 do 6 sati.

Glazura

10 Napravite glazuru

Napravite glazuru tako da na pari otopite čokoladu i maslac, zatim umiješate ulje.


11 Prelijte kolač glazurom

Ostavite ju kratko da se ohladi, otprilike 10 minuta, zatim prelijte po mađarici.


12 Poslužite

Ostavite da se glazura stisne, narežite i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.