Mak fantazija

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Mak fantazija
Mak fantazija
Mak fantazija
Mak ili voliš ili ne voliš. Dobro, možeš pojesti. Ja ga, recimo, obožavam. Najdraži kolač s makom mi je bila međimurska gibanica, dok nisam išla kemijati i došla do ovog prefinog deserta. Toliko sočan, a tek u kombinaciji s jagodom i čokoladom. 😍😋 Spremajte recept.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

200 gtamne čokolade
150 gmaslaca
6jaja
150 gšećera
200 gmljevenog maka
50 gmljevenih badema
0,5 praškaza pecivo
1 vrećicavanilin šećera

Kremu

250 gpekmeza po izboru (Ja sam koristila od jagoda)
200 mlvode
20 ggustina

Ganache

200 gmliječne čokolade
150 mlvrhnja za šlag

Priprema

1Pripremite biskvit


Otopite maslac i čokoladu na pari. Ostavite da se ohladi.


Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte otprilike jednu minutu, a zatim dodajte 2/3 šećera i sve izmiksajte u čvrstu smjesu.


Miksajte žumanjke, vanilin šećer i preostali šećer, a zatim dodajte mak, prašak za pecivo i bademe. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac te sve sjedinite.


U smjesu s makom polako dodajte bjelanjke i nježno sve zajedno umiješajte.


2Pecite u pećnici

Stavite peći na 180 stupnjeva oko 35 minuta.


Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.


3Napravite kremu

Zagrijte 2/3 vode i pekmez na laganoj vatri.


Ostatak vode pomiješajte s gustinom. Kada voda i pekmez zavriju, dodajte gustin i kuhajte još dvije minute.


Vruću smjesu nanesite na ohlađeni biskvit i ostavite da se ohladi u hladnjaku.


4Pripremite ganache

Zagrijte vrhnje i prelijte preko čokolade. Promiješajte sve dok se čokolada ne otopi.


Ostavite da se malo ohladi prije nego što prelijete preko kreme od pekmeza.


Kolač dalje možete dekorirati po želji.