MAK FANTAZIJA

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
MAK FANTAZIJA
MAK FANTAZIJA
MAK FANTAZIJA
Mak ili voliš ili ne voliš. Dobro, možeš pojesti. Ja ga, recimo, obožavam. Najdraži kolač s makom mi je bila međimurska gibanica, dok nisam išla kemijati i došla do ovog prefinog deserta. Toliko sočan, a tek u kombinaciji s jagodom i čokoladom. 😍😋 Spremajte recept.

Sastojci

Broj porcija
12
BISKVIT:
200 g tamne čokolade
150 g maslaca
6 jaja
150 g šećera
200 g mljevenog maka
50 g mljevenih badema
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
KREMA:
250 g pekmeza po želji (ja sam koristila od jagode)
200 mL vode
20 g gustina
GANACHE:
200 g mliječne čokolade
150 mL mliječnog vrhnja za šlag

Priprema

1. Maslac i čokoladu otopiti na pari i pustiti da se hladi.
2. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksati cca. jednu minutu pa dodati 100 g šećera i sve zajedno izmiksati u čvrstu smjesu.
3. Žumanjke, vanilin šećer i 50 g šećera miksati pa dodati mak, prašak za pecivo, bademe i sve sjediniti.
4. U smjesu sa makom, malo po malo dodavati bjelanjke i lagano umiješati sve zajedno.
5. Staviti peći na 180 stupnjeva/ 35 minuta i kad je gotovo pustiti da se hladi i za to vrijeme pripremiti kremu.
6. 150 mL vode i pekmez staviti kuhati na laganoj vatri, a ostatak vode pomiješati sa gustinom. Kad voda i pekmez zavriju, dodati gustin i još kuhati dvije minute. Vruću smjesu stipati na biskvit i staviti hladiti.
7. Za ganache zagrijati vrhnje i izliti preko čokolade i promiješati, pustiti da se malo ohladi i sipati preko kreme od pekmeza.
*dekorirati po želji
Kristina Šoštarić
Kristina Šoštarić