Peanut butter cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Peanut butter cheesecake
Peanut butter cheesecake
Volite li torte od sira? Ako volite, zasigurno ćete voljeti i ovu kombinaciju s maslacem od kikirikija i čokolade.

Sastojci

Broj porcija
10

Podloga

90 gmaslaca
180 gpetit keksa (oko 20 komada)

Karamela

50 mlvrhnja za šlag
80 gšećera
1 žličicapaste od vanilije (ili 1 žličica burbon vanilin šećera)
30 gmaslaca
1 žličicameda
⅓ žličicesode bikarbone
1 prstohvatsoli
30 gočišćenog kikirikija

Krema

4žumanjka
100 gšećera
500 gmascarpone sira
150 gmliječne čokolade
70 gmalaca od kikirikija, nezaslađenog
200 mlvrhnja za šlag

Ganache

100 mlvrhnja za šlag
60 gtamne čokolade

Dodatno

30 gočišćenog kikirikija

Priprema

1Napravite podlogu

Otopite maslac pa ga skupa s keksima dodajte u multipraktik i usitnite.


U obloženi duguljasti kalup prebacite smjesu s keksima, poravnajte i utisnite.


2Pripremite karamelu

Sve sastojke osim kikirikija promiješajte u manjem loncu i stavite kuhati. Kada zakipi, smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete svijetlosmeđu boju.


Usitnite kikiriki i umiješajte u karamelu.


Karamel prelijte preko podloge od keksa i ravnomjerno razmažite.


3Napravite kremu

Žumanjke sa šećerom izmiksajte pjenasto, zatim stavite kuhati na paru do temperature od 84 stupnja.


Prebacite u drugu posudu, pustite da se malo ohladi, pa umiješajte mascarpone sir.


Podijelite kremu na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i izmiksajte, a u drugi dio dodajte maslac od kikirikija i izmiksajte.


Istucite slatko vrhnje u šlag, podijelite na pola i dodajte svaku polovicu u jedan dio kreme.


Prvu kremu stavite preko karamele, ravnomjerno razmažite, a zatim stavite drugu kremu i također poravnajte.


4Napravite ganache

Zakuhajte vrhnje za šlag i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, pa izmiješajte.


Izlijte ganache po vrhu kolača i posipajte grubo usitnjenim kikirikijem.


5Ohladite u hladnjaku

Kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stegne.


Kada se ohladi, izvadite ga iz kalupa pomoću papira za pečenje.