Peanut butter cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
Peanut butter cheesecake
Peanut butter cheesecake
Volite li torte od sira? Ako volite, zasigurno ćete voljeti i ovu kombinaciju s maslacem od kikirikija i čokolade.

Sastojci

Broj porcija
10
Podloga
90 g maslaca
180 g petit keksi (oko 20 komada)
Karamel
50 g slatkog vrhnja
80 g šećera
1 žličica paste od vanilije (ilivrećica burbon vanilin šećera)
30 g maslaca
1 žličica meda
1/3 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
30 g očišćenog kikirikija ( to je cca 50 g kikirikija u ljusci)
Krema
4 žumanjka
100 g šećera
500 g mascarpone sira
150 g mliječne čokolade
70 g nezaslađenog maslaca od kikirikija
200 g slatkog vrhnja
Ganache
100 g slatkog vrhnja
60 g tamne čokolade
I još
30 g očišćenog kikirikija

Priprema

Podloga
Otopite maslac, pa ga skupa s keksima ubacite u multipraktik da se usitni.
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje, pa smjesu s keksima prebacite u kalup, poravnajte i utisnite.
Karamel
Sve sastojke osim kikirikija promiješajte u manjem loncu pa stavite kuhati.
Miješajte kako se ne bi primilo za dno.
Kada zakipi, smanjite vatru, pa kuhajte miješajući još nekoliko minuta dok ne dobijete lijepu svijetlosmeđu boju.
Kikiriki malo usitnite pa umiješajte u karamelu.
Prelijte je preko podloge od keksa i ravnomjerno razmažite.
Krema:
Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiksajte pa savite kuhati na paru dok ne postigne temperaturu od 84°C.
Kuhano prebacite u drugu posudu, pustite da se malo ohladi, pa umiješajte mascarpone.
Kremu podijelite na dva dijela.
U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i izmiksajte.
U drugu kremu dodajte maslac od kikirikija i izmiksajte.
Slatko vrhnje istucite u šlag, podijelite na pola pa u svaki kremu dodajte polovicu.
Umiješajte ga pomoću slastičarske špatule.
Prvu kremu stavite preko karamele pa ravnomjerno razmažite.
Zatim preko nje stavite drugu kremu. Poravnajte kao i prvu.
Ganache
Slatko vrhnje zakipite, prelijte preko nasjeckane čokolade.
Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi pa izmiješajte.
Ganache izlijte po vrhu te posipajte kikirikijem koji ste prethodno grubo usitnili nožem.
Kolač stavite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se stegnuo.
Kad se ohladi, lako ćete ga pomoću papira za pečenje kojim ste obložili kalup izvaditi.
Kolač držati u hladnjaku.
Ana Prša