Krumpir ogulite i izrežite na manje komade. Crveni luk izrežite na sitne kockice. Stavite krumpir u vodu tako da voda malo pokrije gornju razinu krumpira i posolite po želji te stavite kuhati.
Kada krumpir bude kuhan usitnite ga kao kad pravite pire krumpir. Ovdje je bitno da ne ocijedite krumpir. Voda, dakle, ostaje u posudi. Cilj je da od krumpira napravite vrlo gustu juhu ( kašu ) pa se priklonite tome i po potrebi odgrabite ili dodajte vode.
Jednostavnim trikom možete situaciju okrenuti sebi u korist. Krumpir ocjedite tako da vodu prebacite u drugu posudu a onda nakon gnječenja krumpira dodajte vode koliko vam treba.
Vratite posudu na vatru i tu gustu juhu ostavite da zavri, uz povremena miješanja. Postepeno u kašu dodajte brašno tako da ga u početku miješate pjenjačom a onda na ujednačenoj temperaturi miješajte kuhačom kako bi dobili što gušću masu.
Ovdje će vam trebati malo energije i volje jer je cilj postići što gušću masu.
Kada se izmorite ostavite masu da se malo rashladi. Na tavi ugrijte žlicu svinjske masti i na njoj popržite crveni luk. Trebali bi dobiti poprženi luk ali ga nemojte ispržiti naglo već na manjem plamenu kako ne bi dobio gorčinu i naglo izgorio. Kada je gotovo posolite prstohvatom soli i promiješajte.
Masu od krumpira servirajte u tanjur ili zdjelicu i posipajte prženim lukom. Nećete pogriješiti ako na masi završi i nešto svinjske masti. Uz jelo poslužite kiselo vrhnje.
Jelo možete poslužiti i uz poprženu sitno sjeckanu dimljenu slaninu, popržite je na isti način kao i luk ili ih popržite zajedno.