Flute

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
33min
Ukupno vrijemeUkupno
38min
KompliciranostTežina
Cijena
Flute

Ima nešto posve jednostavno, a ukusno. Mene ovo jelo vraća u djetinjstvo i sigurno je nešto što smo kao klinci obožavali. Ne znam zbog čega. Vrlo je jednostavno za napraviti i onako na prvu nije to baš nešto za što bi vam trebao recept, no meni je to ostalo duboko urezano, a i danas s istim obožavanjem pojedem tako jednostavna jela.

Sastojci

Broj porcija
2
500 gkrumpira
5 žlicaglatkog brašna
1glavica crvenog luka
1kiselo vrhnje
svinjska mast, sol

Priprema

1 Krumpir

Krumpir ogulite i izrežite na manje komade. Crveni luk izrežite na sitne kockice. Stavite krumpir u vodu tako da voda malo pokrije gornju razinu krumpira i posolite po želji te stavite kuhati.


Kada krumpir bude kuhan usitnite ga kao kad pravite pire krumpir. Ovdje je bitno da ne ocijedite krumpir. Voda, dakle, ostaje u posudi. Cilj je da od krumpira napravite vrlo gustu juhu ( kašu ) pa se priklonite tome i po potrebi odgrabite ili dodajte vode.


Jednostavnim trikom možete situaciju okrenuti sebi u korist. Krumpir ocjedite tako da vodu prebacite u drugu posudu a onda nakon gnječenja krumpira dodajte vode koliko vam treba.


2 Flute

Vratite posudu na vatru i tu gustu juhu ostavite da zavri, uz povremena miješanja. Postepeno u kašu dodajte brašno tako da ga u početku miješate pjenjačom a onda na ujednačenoj temperaturi miješajte kuhačom kako bi dobili što gušću masu.


Ovdje će vam trebati malo energije i volje jer je cilj postići što gušću masu.


3 Prženje luka

Kada se izmorite ostavite masu da se malo rashladi. Na tavi ugrijte žlicu svinjske masti i na njoj popržite crveni luk. Trebali bi dobiti poprženi luk ali ga nemojte ispržiti naglo već na manjem plamenu kako ne bi dobio gorčinu i naglo izgorio. Kada je gotovo posolite prstohvatom soli i promiješajte.


Masu od krumpira servirajte u tanjur ili zdjelicu i posipajte prženim lukom. Nećete pogriješiti ako na masi završi i nešto svinjske masti. Uz jelo poslužite kiselo vrhnje.


Jelo možete poslužiti i uz poprženu sitno sjeckanu dimljenu slaninu, popržite je na isti način kao i luk ili ih popržite zajedno.

Gastro Lega
Gastro Lega
bloger