Ćufte u rajčici

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Ćufte u rajčici

Sastojci

Broj porcija
4
500 gmljevenog mesa (miješano)
100 griže (nekuhane)
1manja glavica crvenog luka
1jaje
2 žlicekrušnih mrvica
sol, papar, mljevena paprika
sitno sjeckani peršinov list
500 mlpasirane rajčice
500 mlvode
2 žlicešećera

Priprema

Preporučam da prvo skuhate rižu. Neće biti nikakav problem ukoliko se odlučite za formiranje okruglica sa nekuhanom rižom no meni je osobno nešto ukusnije pripremati ovako sa kuhanom rižom.


Pripremate li ćufte s nekuhanom rižom, vodite brigu da ih kuhate nešto duže kako bi se i riža skuhala. Dakle, 100 g riže skuhajte u posudi sa žlicom ulja i prstohvatom soli. Ostavite rižu da se rashladi.


Na sitno isjeckajte crveni luk i peršinov list. U posudu stavite mljeveno meso, luk i peršinov list. Malo peršinova lista možete ostaviti za dekoraciju prilikom serviranja.


Ukoliko ste kuhali rižu potrebno je da za slijedeću fazu bude bez tekućine. Dodajte rižu, jaje, soli i papra po želji i čajnu žlicu crvene mljevene paprike. Promiješajte sve kuhačom i ostavite neka kratko odstoji.


U posudu u kojoj će te kuhati ćufte (neka bude zapremine oko 2-3 litre) sipajte pasiranu rajčicu i vodu. Dodajte žlicu šećera. Promiješajte sadržaj. Stavite posudu na vatru i ugrijte tekućinu do faze vrenja.


Sada još jednom promiješajte masu s mesom i dodajte krušne mrvice. Cilj je da postignete masu iz koje će te moći formirati okruglice koje su konzistentne. Po potrebi dodajte još malo mrvica.


U prokuhalu tekućinu s rajčicom nježno potopite formirane okruglice. Ostavite da se kuhaju 30 minuta na ujednačenoj temperaturi. Izbjegavajte miješanje kuhačom, povremeno malo provrtite posudu. Tijekom kuhanja kušajte umak od rajčice kako bi izbalansirali okuse. Po potrebi dodajte soli ili šećera.


Nakon 30 minuta kuhanja vaše ćufte su gotove, možete eventualno poraditi na gustoći umaka. Ćufte s rajčicom žive u vječnoj ljubavi s pire krumpirom no na vama je izbor da ih možda servirate uz rižu, tjesteninu… Pri serviranju pospite ih sa malo sitnog peršinova lista.