Raspucanci

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Raspucanci

Svake godine pred Božić napravim raspucance i uvijek dobijem ista pitanja: koja je tajna? zašto su tako dobri? ... Koliko sam primijetio, na internetu kruže dva tipa recepata za ovakve keksiće - jedni su s kakaom i uljem, a ovi drugi (kao moji) s tamnom čokoladom, maslacem i stvarno su toliko čokoladni i tope se u ustima :)

Sastojci

Broj porcija
30
220 gtamne čokolade
50 gmaslaca
210 goštrog brašna
½ žličicepraška za pecivo
2jaja
100 gšećera
1 žlicaarome vanilije
100 gšećera u prahu (s aromom vanilije)

Priprema

1 Napravite smjesu

Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj (nikako ne pregrijati ili kuhati izravno na vatri) i malo ohladite.


Jaja i šećer miksajte dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta.


U smjesu od jaja dodajte smjesu od čokolade, brašno i prašak za pecivo. Kratko izmiksajte i ostavite u hladnjaku 2 sata.


2 Oblikujte

Nakon dva sata, žličicom oblikujte loptice, uvaljajte u šećer u prahu i posložite na papir za pečenje. 


3 Pecite

Raspucance pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta (ako se prepeku budu suhu i gube svu sočnost).

Vedran Maričić