Bučnica

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica

Klasični zagorski specijalitet stvarno izvanredan kao glavno jelo, predjelo, pa i desert.

Sastojci

Broj porcija
15

Tijesto

500 gglatkog brašna
malo soli
5 žlicaulja
300 mltople vode

Nadjev

400 gsvježeg sira
1jaje
1 prstohvatsoli
200 mlkiselog vrhnja
500 gnaribane, posoljene i ocijeđene buče

Priprema

1 Napravite nadjev

Buči dodajte propasirani sir i vrhnje, posolite po ukusu. Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


2 Zamijesite tijesto

U zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i zamijesite s toplom vodom. Ako vam je presuho, slobodno dodajte još vode, ako se pak tijesto lijepi - dodajte još brašna.


Od tih sastojaka zamijesite mekano glatko tijesto koje se u konačnici ne lijepi.


Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s vrlo malo ulja, vratite ga u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.


3 Razvucite i zarolajte

Nakon toga na pobrašnjenom stolnjaku prvo valjkom za tijesto malo stanjite tijesto. Zatim ga pažljivo rukama tanko razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.


Ruke provučete ispod tijesta i od sredine dlanovima okrenutim prema gore polako i nježno ruke pomičete prema sebi rastežući tijesto. Malo ćete se nahodati oko stola dok tijesto ne razvučete u svim smjerovima. Tijesto razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane.


Zadebljane rubove tijesta odstranite pa razvučeno tijesto poškropite s uljem i lagano premažite. Na pripremljeno tijesto sada rasporedite nadjev u tankom ravnomjernom sloju i pomoću stolnjaka zarolajte tijesto.


Tako dobivenu bučnicu sada režite na komade željene veličine i slažite u namašćen pleh jedan do drugog.


4 Ispecite

Bučnicu pecite u zagrijanoj pećnici na 180-190 stupnjeva oko 35 minuta, tj. dok ne dobije lijepu boju i ne bude hrskava.


Dok je još vruća, pomoću oštrog noža odvojite komade, složite na tanjur i poslužite.