Pastel Frito de Frango

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Pastel Frito de Frango by Shutterstock Shutterstock

Pastis je brazilska ulična delicija. Ova pržena peciva se često prodaju punjena raznim slanim nadjevima poput sira, piletine, škampa ili mljevene govedine. Obično se prže u dubokom ulju, a tijesto podsjeća na kineske proljetne rolice.

Sastojci

Broj porcija
10

Nadjev

3komada pilećih prsa
1kokošja kocka
2 žliceulja
1luk srednje veličine, sitno nasjeckan
3mlada luka, nasjeckana zajedno sa zelenim dijelovima
1 žličicačešnjaka u prahu
1 žličicaorigana
½ žličicečilija u prahu
1 žlicakukuruznog škroba (gustina)
2 žlicerajčice u tubi
120 gkrem sira
0,5limete, iscijeđene
sol
papar
1 lulja za prženje

Tijesto

360 gbrašna
2 žlicesvinjske ili biljne masti
1½ žličicesoli
½ žličicepraška za pecivo
1 žlicaocta
1jaje, razmućeno
180 mlvruće vode
1 žlicavotke (opcija)

Priprema

1Zakuhajte pileća prsa

U lonac stavite pileća prsa, kokošju kocku i prelijte vodom, tako da prekrije meso. Poklopite i kuhajte 5 minuta nakon što voda zavrije.


Nakon 5 minuta ugasite vatru i poklopljeno ostavite stajati 10 minuta. Izvadite piletinu i ostavite sa strane, a juhu ostavite.


2Usitnite piletinu

Narežite piletinu na sitno. Možete koristiti električnu sjeckalicu ili ju natrgajte na trakice pomoću 2 vilice. Stavite sa strane.


3Pirjajte luk

U tavi zagrijte 2 žlice biljnog ulja i pirjajte luk i mladi luk dok ne omekšaju.


Dodajte češnjak, origano, čili u prahu i kukuruzni škrob. Dobro promiješajte.


4Prelijte juhom

Dodajte koncentrat rajčice i 250 ml sačuvane pileće juhe. Kuhajte dok se smjesa ne počne lagano zgušnjavati.


5Dodajte piletinu

Dodajte narezanu piletinu i dobro promiješajte, dodajte još pileće juhe ako vam se smjesa čini presuha.


6Umiješajte sir

Maknite s vatre, umiješajte krem sir i sok limete i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom po ukusu. Ostavite sa strane dok pripremate tijesto.

Tijesto

1Pomiješajte sastojke

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mast, sol, prašak za pecivo, ocat, jaje i votku (ako koristite).


Zatim pomiješajte 1/4 šalice sačuvane pileće juhe s vrućom vodom i

postupno ulijevajte ovu tekuću mješavinu u smjesu brašna, uz energično miješanje.


3Umijesite tijesto

Dodajte dovoljno tekućine da napravite tijesto i nježno mijesite tijesto dok ne bude glatko, dodajući još tekućine ako je potrebno. Tijesto treba biti mekano i glatko, ali ne ljepljivo (ako je tijesto premokro dodajte još brašna).


Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.

Sastavite pasteis

1Podijelite tijesto

Tijesto podijelite na pola i jednu polovicu tanko razvaljajte u obliku pravokutnika na pobrašnjenoj površini. Presavijte jednom na pola i opet razvaljajte pa ostavite da odstoji 5 minuta. Cilj ga je razvaljati što je tanje moguće u obliku pravokutnika.


2Tijesto prepolovite po dužini

Razvaljanu polovicu nožem prepolovite po dužini. Zatim svaku polovicu prerežite okomito na 5 dijelova, tako da imate 10 pravokutnika. Ne moraju biti točne veličine, a možete ih povećati ili smanjiti kako vam odgovara.


3Nadjenite

Stavite 1 do 2 žlice smjese s piletinom na vrh svakog pravokutnika. Umočite prst u vodu i navlažite rubove pravokutnika, zatim stavite još jedan pravokutnik tijesta na vrh i omotajte nadjev. Pritisnite rubove 2 pravokutnika zajedno, a zatim ih zajedno stisnite vilicom do kraja.


Ponovite s preostalim pravokutnicima, zatim razvaljajte drugu polovicu tijesta i ponovite.


4Pržite u ulju

Zagrijte puno ulja u teškoj tavi ili fritezi i pržite u serijama dok ne porumene.


Ocijedite na papirnatim ubrusima i poslužite toplo.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.