Coxinha

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Coxinha by Shutterstock Shutterstock

Coxinha je popularna ulična hrana u Brazilu.

Sastojci

Broj porcija
12
680 gpilećih prsa
1,3 lpilećeg temeljca
1mrkva, prepolovljena
2luka, srednje veličine
2 listalovora
240 gkrem sira, sobne temperature
1limeta, iscijeđena
2 češnjačešnjaka
30 gmaslaca
sol
papar
380 gbrašna
2jaja
420 gkrušnih mrvica
ulje za prženje

Priprema

1Skuhajte pileća prsa

Stavite pileća prsa u veliki, ali plitki lonac. Prelijte ih pilećom juhom i dodajte vodu ako je potrebno, tako da tekućina dolazi barem jedan centimetar iznad mesa.


Dodajte mrkvu i polovicu luka (1 glavicu - oguljenu i prepolovljenu) kao i lovor.


Pustite da tekućina lagano zakuha i kuhajte 15 do 20 minuta, ili dok piletina nije tek kuhana. Ako se neka prsa brže kuhaju, možete ih ranije izvaditi.


Ostavite piletinu sa strane da se ohladi, a juhu procijedite i sačuvajte.


2Narežite piletinu

Narežite piletinu na vrlo male komadiće pomoću procesora za hranu ili ju natrgajte s dvije vilice.


3Dodajte sir i limetu

Piletini dodajte omekšali krem sir i sok od limete. Dobro promiješajte.


4Pirjate češnjak i ostatak luka

Sitno nasjeckajte ostatak luka i češnjak. Pirjajte luk i češnjak na maslacu dok ne porumene i omekšaju.


5Dodajte pirjani luk i češnjak piletini

Dodajte luk i češnjak u smjesu s piletinom i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Kušajte i začinite solju i paprom.


6Zakuhajte pileću juhu

Izmjerite pileću juhu na šalice. Vjerojatno ćete imati oko 3.5 šalice. Ako imate manje od tri šalice, dodajte vode, tako da dobijete najmanje 3 šalice juhe.


Zakuhajte pileću juhu u loncu i postupno umiješajte istu količinu brašna koliko imate juhe (ako imate 3.5 šalice juhe, dodajte 3.5 šalice brašna).


7Kuhajte smjesu brašna i juhe

Snažno miješajte i kuhajte smjesu brašna i juhe oko 2 do 3 minute. Smjesa će postati čvrsto tijesto.


Maknite s vatre i ohladite 1 sat u hladnjaku.


8Oblikujte tijesto

Pobrašnjenim rukama, spošljtite tijesto u kružni oblik veličine golf loptica.


9Nadjenite tijesto

Stavite manju kuglicu pilećeg nadjeva na komade tijesta i pritisnite tijesto oko nadjeva. Povucite strane tijesta kako biste približno dobili oblik suze, pobrašnite ruke po potrebi. O


Oblikovane krokete, odlažite na lim za pečenje tako da šiljasti kraj strši prema gore. Nastavite dok ne potrošite tijesto ili nadjev.


10Pripremite jaja i krušne mrvice

U zdjeli umutite jaja. Stavite krušne mrvice u plitku posudu i začinite solju i paprom.


11Panirajte krokete

Umočite coxinhas u jaje, zatim u krušne mrvice. Panirane krokete ohladite na otprilike sat vremena u hladnjaku.


12Pržite u dubokom ulju

Zagrijte lonac s debelim dnom s dovoljno ulja da prekrije cijele krokete. Pržite ih u vrućem ulju u serijama dok ne porumene.


Poslužite toplo i uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.