Meso 'z tiblice

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Meso 'z tiblice by Međimurske novine, Z.Vrzan Međimurske novine, Z.Vrzan

Meso ‘z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje. Osmišljeno je u vrijeme dok nisu postojali hladnjaci u kuhinjama, uz imperativ da oduvijek opstoji potreba čuvanja mesa za kasniju uporabu.


Meso ‘z tiblice je registrirani i zaštićeni proizvod poznatog geografskog podrijetla u Europskoj uniji od 2017. godine.

Sastojci

Broj porcija
12
1,5 kg svinjskog buta
3 kgsvježeg svinjskog špeka
30 gsoli
30 gčešnjaka
30 gpapra u zrnu
5komada lovorovog lista
voda po potrebi

Priprema

Priprema mesa

1Pripremite meso

Meso dobro posolite i stavite u posudu. U posudi meso stoji 5 dana ali ga svaki dan okrećite.


2Nakon što je odstajalo meso skuhajte

Nakon 5 dana meso izvadite i stavite kuhati u toliko vode da je meso pokriveno. U vodu stavite češnjak, biber i lovorov list. Meso neka vrije 30 min.


3Nakon što je kuhano meso i ispecite

Nakon 30 min izvadite meso, narežite na veće komade i stavite peči na temperaturu 180 stupnjeva oko sat vremena ovisno o veličini komada mesa. Meso je gotovo dok iz njega izađe sva voda.


Meso premažite kosanom masti i čuvajte na hladnom do upotrebe.

Priprema slanine

1Narežite slaninu i skuhajte je

Slaninu narežite na komade i kuhajte u vodi 60 min. Izvadite je i dobro ohladite.


2Ohlađenu slaninu narežite i sameljite

Skinite kožu, izrežite je na manje komade i sameljite. Mljevenu slaninu dobro posolite i izmiješajte, te stavite u tiblicu.


3Slažite naizmjence slaninu i pečeno meso

Prvo stavite sloj slanine zatim meso pa opet slaninu pa meso i sve tako dok ne potrošite meso i slaninu.


Morate paziti da slaninu dobro nagnječite (stisnete) da istisnete sav zrak, a pritom se meso ne smije dodirivati.


Tako stavite da odstoji određeno vrijeme nakon čega možete jesti.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.