Prva kotlovina

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Prva kotlovina
Cijeli život odrastam uz muškarce koji su za (skoro) svako obiteljsko okupljanje kuhali kotlovinu. Dugo vremena sam gledala, prikupljala informacije pa odlučila pokušati napraviti po prvi puta.

Sastojci

Broj porcija
10
6glavica luka
4mrkve
3 režnjačesnjaka
4parike babure
2 žlicedomaće masti
500 gvrganja
1 kgkrumpira
3 para domaćih kobasica
1 kgsvinjskih kotleta
1 kgvratine
500 gpiletine (batak, zabatak)
3 žliceajvara
3 žlicesenfa
200 mlpasirane rajčice
3ljuta feferona
sol, papar, lovor

Priprema

1 Pripremite meso

Meso začinite soli i paprom te sitno nasjeckanim češnjakom. Utapkajte u malo ulja te ostavite u pacu nekoliko sati.


2 Pripremite povrće

Povrće operite, ogulite i narežite. Luk na kockice, mrkvu na kolutiće i papriku na šnite. Krumpir prerežite na četvrtine i skuhajte do pola.


3 Počnite s pripremom kotlovine

Na dobro ugrijani kotao ubacite mast, kada se otopi dodajte komade mesa dok ne porumene pa ih poslažite na gornji dio, a u masnoću ubacite luk koji se dinsta dok ne postane staklast.


Po potrebi dodajte malo vode. Ubacite mrkvu pa zatim papriku, stalno miješajte.


4 Dodajte meso

Kad je povrće omekšalo dodajte senf, ajvar, pasiranu rajčicu i feferone te meso "utankajte" u saft. Ostavite meso u saftu 20 minuta pa opet vratite gore. Dodavajte vodu i začine te ponavljajte postupak.


5 Vrganji za kraj

Pred kraj ubacite vrganje i napola kuhan krumpir koji će sve to zgusnuti i povezati. Meso treba biti mekano, a povrće se do sada već raspalo.