Pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva Jamieja Olivera

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva Jamieja Olivera by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva slavnog kuhara Jamieja Olivera izvrstan je način da pečenom piletu podarite malo dodatnog okusa i raznolikosti. Nije zahtjevan i bez problema ga mogu isprobati i kuhari početnici.

Sastojci

Broj porcija
4
maslinovo ulje
1 glavicaluka, sitno nasjeckanog
4 češnjačešnjaka, sitno nasjeckanog
500 gmiješanih gljiva (shiitake, bukovače, vrganji...), očišćenih i grubo nasjeckanih
1 vezicasvježe majčine dušice
morska sol
svježe mljeveni crni papar
1velika šaka pinjola
2velike šake krušnih mrvica
1jaje iz slobodnog uzgoja
1pile (oko 1.5 kg)

Priprema

1Pirjajte luk

Prvo stavite grijati pećnicu na 240 Celzijevih stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk i narezani češnjak, te pirjajte oko 10 minuta dok ne omekšaju, ali ne razviju žutu boju.


2Dodajte gljive

U tavu dodajte gljive i majčinu dušicu, pojačajte vatru i pirjajte 5 do 10 minuta. Maknite tavu s vatre, na gljive naribajte koricu limuna pa smjesu dobro začinite. Smjesu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se hladi.


3Dodajte pinjole i krušne mrvice

Nakon što se smjesa ohladila, čistim rukama umiješajte pinjole i krušne mrvice, a zatim dodajte razmućeno jaje.


4Nadjenite pile

Lagano gurnite prste između mesa i kože na vrhu pileta kako biste napravili džep za nadjev. Četvrtinu nadjeva nagurajte u džepić, a preostalu smjesu oblikujte u kuglice.


Jedan limun s korom prerežite na pola i stavite u šupljinu pileta, zajedno s preostalim grančicama majčine dušice.


5Pecite u pećnici

Pile stavite u lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200 stupnjeva.


6Dodajte kuglice nadjeva

Pecite 40 minuta, a zatim u lim za pečenje dodajte kuglice nadjeva od gljiva. Lim vratite u pećnicu i pecite još 35 minuta dok pile ne dobije lijepu boju. Da biste provjerili je li pile pečeno, zabodite štapić za ražnjić ili vilicu u najmasniji dio zabatka - ako iscuri sok, pile je pečeno.


7Poslužite

Ostavite ga da se odmori 10 do 15 minuta labavo pokriveno aluminijskom folijom, pa poslužite s pečenim krumpirom i sezonskom salatom.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.