Prvo stavite grijati pećnicu na 240 Celzijevih stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk i narezani češnjak, te pirjajte oko 10 minuta dok ne omekšaju, ali ne razviju žutu boju.
U tavu dodajte gljive i majčinu dušicu, pojačajte vatru i pirjajte 5 do 10 minuta. Maknite tavu s vatre, na gljive naribajte koricu limuna pa smjesu dobro začinite. Smjesu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se hladi.
Nakon što se smjesa ohladila, čistim rukama umiješajte pinjole i krušne mrvice, a zatim dodajte razmućeno jaje.
Lagano gurnite prste između mesa i kože na vrhu pileta kako biste napravili džep za nadjev. Četvrtinu nadjeva nagurajte u džepić, a preostalu smjesu oblikujte u kuglice.
Jedan limun s korom prerežite na pola i stavite u šupljinu pileta, zajedno s preostalim grančicama majčine dušice.
Pile stavite u lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200 stupnjeva.
Pecite 40 minuta, a zatim u lim za pečenje dodajte kuglice nadjeva od gljiva. Lim vratite u pećnicu i pecite još 35 minuta dok pile ne dobije lijepu boju. Da biste provjerili je li pile pečeno, zabodite štapić za ražnjić ili vilicu u najmasniji dio zabatka - ako iscuri sok, pile je pečeno.
Ostavite ga da se odmori 10 do 15 minuta labavo pokriveno aluminijskom folijom, pa poslužite s pečenim krumpirom i sezonskom salatom.