Goveđe rolice punjene slanim inćunima i slaninom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Goveđe rolice punjene slanim inćunima i slaninom

Goveđe rolice su klasično jelo bečke kuhinje i često se poslužuju kao centralni dio nedjeljnog obroka.

Sastojci

Broj porcija
4

Rolice

800 gtankih goveđih odrezaka (4 velika ili 8 manjih)
sol
papar
4 glaviceluka
80 gslanine, narezane na kockice
60 gslanih inćuna ili srdela
40 gkapara
1 žlicaulja od slanih inćuna
3 žlicesvježeg peršina, sitno nasjeckanog
1 žlicaulja

Umak

2 glaviceluka
1 lgoveđeg temeljca
3 žlicebrašna
150 mlkiselog vrhnja

Priprema

1Pomiješajte luk, slaninu, inćune i kapare

Luk i slaninu narežite na kockice, a inćune i kapare sitno nasjeckajte. Pomiješajte ove sastojke u zdjeli zajedno s nasjeckanim peršinom i uljem od inćuna.


2Istucite meso

Upotrijebite bat za meso i istucite odreske tako da postanu vrlo tanki.


3Nadjenite odreske

Začinite obje strane solju i paprom, a zatim svaki odrezak napunite šakom mješavine luka i slanine. Presavijte bočne strane odrezaka i čvrsto ih zarolajte. Rolice učvrstite čačkalicama, štapićima za ražnjiće ili kuhinjskom špagom.


4Ispecite pripremljene rolice

U velikoj tavi ili loncu zagrijte biljno ulje i pecite rolice dok ne potamne sa svih strana. Zatim izvadite rolice i ostavite ih sa strane, a tekućinu sačuvajte i prelijte u šalicu ili manji lonac, trebat će vam za umak.

5Pirjajte luk za umak

Za umak nasjeckajte luk i stavite ga pirjati u istu tavu ili lonac koju ste koristili za rolice.


6Umiješajte temeljac

Dodajte temeljac i pustite da zakuha, a zatim umiješajte i tekućinu koja vam je ostala od pečenja goveđih rolica. Ako vam je ostalo malo nadjeva, možete ga također dodati u lonac.


7Stavite rolice kuhati u umak

Dodajte rolice i pustite da se kuhaju oko 1 sat, dok meso ne omekša. Vilicom probajte jesu li dovoljno mekane. Rolice trebaju biti prilično mekane i gotove su kada vilica sasvim lako prolazi kroz meso.


8Izvadite rolice

Kad je meso dovoljno mekano, maknite lonac s vatre i premjestite rolice na pladanj. Čim su se dovoljno ohladile da možete s njima rukovati, uklonite čačkalice ili što ste već koristili da ih fiksirate.


9Umiješajte brašno i vrhnje u umak

U zasebnoj posudi žlicom pomiješajte kiselo vrhnje i brašno. Dodajte u lonac i mikserom izmiješajte u glatki umak.


10Poslužite

Rolice poslužite u umaku uz tjesteninu ili pire krumpir.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.