Hot cross buns

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Hot cross buns by Unsplash Unsplash

Ova velika, pahuljasta i mirisna uskrsna peciva su bolja od bilo čega što možete kupiti u pekari. Priprema je puno lakša nego što se čini na prvu, pogotovo ako imate samostojeći mikser.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

9 gsuhog kvasca
110 gšećera u prahu
380 mltoplog mlijeka
640 gglatkog brašna
1 žlicacimeta u prahu
¼ žličicemljevenih klinčića
¼ žličicemuškatnog oraščića u prahu
½ žličicesoli
210 gsultanas grožđica
korica jedne naranče
50 gmaslaca, otopljenog i ohlađenog
1jaje, sobne temperature

Dodatno brašno za tijesto

35 goštrog brašna

Križevi

75 gpšeničnog brašna
75 mlvode

Glazura

1 žlicadžema od marelice
2 žličicevode

Priprema

1Priprema tijesta

U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, kvasac, šećer, cimet, začine i sol.


Dodajte rastopljeni maslac, mlijeko, jaje, grožđice i narančinu koricu.


Mijesite dok ne dobijete glatko elastično tijesto. Ako koristite samostojeći mikser, miješajte 5 minuta pri brzini 2. Ako mijesite ručno, mijesite oko 10 minuta.


Tijesto se treba odvajati od posude i ne smije se lijepiti za prste. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte dodatno brašno prema potrebi.


2Prvo dizanje

Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite da se diže na toplo mjesto dok se ne udvostruči. To će trajati između 30 minuta i 1 sat i 30 minuta.


3Oblikovanje i drugo dizanje

Nakon što se tijesto udvostručilo, izbušite ga kako bi se ispuhalo i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.


Tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova i svaki oblikujte u kuglu.


Kuglice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i prekrijte nauljenom prozirnom folijom.


Ostavite da se diže još 30-45 minuta ili dok se ne poveća za otprilike 75%.


4Napravite križiće

Stavite grijati pećnicu na 180°C.


Za križiće pomiješajte brašno i vodu tako da dobijete gustu pastu.


Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, a zatim istisnite i oblikujte križiće na vrhu peciva.


5Ispecite u pećnici

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 22 minute, ili dok površina ne porumeni.


6Glaziranje

Dok se kiflice peku, pripremite glazuru. Stavite džem od marelica i vodu u lončić. Zagrijte na laganoj do srednje laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se džem ne otopi i sjedini s vodom kako bi se dobila glatka glazura.


Kada je glazura glatka, maknite je s vatre i ostavite sa strane dok peciva ne budu spremna za glaziranje.


Glazurom premažite vruće kiflice čim izađu iz pećnice.


7Posluživanje

Ostavite kiflice da se malo ohlade prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.