Danish pastry Paula Hollywooda

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Danish pastry Paula Hollywooda by Shutterstock Shutterstock
Danish pastry Paula Hollywooda by Shutterstock Shutterstock

Izuzetno svestrano tijesto koje se lako može oblikovati na različite načine, a može se koristiti za izradu raznih ukusnih jela. Tehnika motanja i preklapanja je ista kao kod pripreme kroasana.

Sastojci

Broj porcija
10
500 goštrog brašna
10 gsoli
80 gšećera u prahu
10 gsuhog kvasca
2jaja, srednje veličine
90 mlhladne vode
130 mlpunomasnog mlijeka, mlakog
250 gmaslaca, hladnog

Priprema

1Pripremite tijesto

Stavite brašno u zdjelu samostojećeg miksera opremljenog kukom za tijesto. Dodajte sol i šećer na jednu stranu posude, a kvasac na drugu. Dodajte jaja, vodu i mlijeko te lagano miksajte 2 minute, zatim na srednjoj brzini 6 minuta.


Pospite brašno na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte kuglu.


Pospite brašnom, stavite u čistu plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku sat vremena.


2Razvaljajte tijesto

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte ohlađeno tijesto u pravokutnik, veličine oko 50 x 20 cm i oko 1 cm debljine.


Valjkom za tijesto spljoštite maslac u pravokutnik, veličine otprilike 33 x 19 cm.


Maslac stavite na tijesto tako da pokrije donje dvije trećine. Uvjerite se da je uredno postavljen i da dolazi gotovo do rubova.


Izloženo tijesto na vrhu preklopite prema dolje na jednu trećinu maslaca. Sada nježno odrežite izloženi komadić maslaca, ne prolazeći kroz tijesto i stavite ga na vrh tijesta koji ste upravo savili. Preklopite donju polovicu tijesta prema gore. Sada ćete imati sendvič od dva sloja maslaca i tri sloja tijesta. Lagano stisnite rubove kako bi zatvorili maslac.


Stavite tijesto natrag u plastičnu vrećicu i ohladite na sat vremena u hladnjaku kako bi se maslac stvrdnuo.


Izvadite tijesto iz vrećice i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu s kraćim krajem prema sebi. Sada ga razvaljajte na pravokutnik, otprilike 50 x 20 cm, kao i prije. Ovaj put preklopite jednu trećinu tijesta, a zatim preklopite gornju trećinu prema dolje. To se zove jedan okret.


Stavite tijesto natrag u plastičnu vrećicu i ohladite još sat vremena.


Ponovite ovu fazu još dva puta, vraćajući tijesto u hladnjak između preklapanja.


3Ohladite u hladnjaku

Tijesto sada treba ostaviti u hladnjaku 8 sati, ili preko noći, da odmori i malo naraste. Nakon toga je spremno za korištenje.

Napomena

Ako nemate samostojeći mikser s kukom za tijesto, možete umijesiti tijesto ručno. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i šećer. U drugoj posudi pomiješajte kvasac, jaja, vodu i mlijeko. Postupno dodajte mokre sastojke u suhe sastojke, miješajući dok se sve ne sjedini. Kada se smjesa počne formirati u tijesto, izvadite je iz zdjele i stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto ručno mijesite oko 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.