Tangzhong

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Tangzhong by iStock iStock

Tangzhong se koristi kao sastojak u pripremi kruha, peciva i drugih vrsta tijesta kako bi se poboljšala njihova tekstura i sočnost. Nakon što se tangzhong pripremi i ohladi, dodaje se u tijesto za kruh ili peciva zajedno s ostalim sastojcima. Dodavanje tangzhonga tijestu pomaže u zadržavanju vlage, čime se dobiva mekši i ukusniji kruh. Važno je paziti da se tangzhong ne pregrije jer može izgubiti svoja svojstva i neće dati željeni učinak.

Sastojci

Broj porcija
1
30 gbrašna
150 mlmlijeka ili vode

Priprema

1Pomiješajte brašno i vodu

U vatrostalnoj posudi umutite izmjereno brašno i vodu. Pazite da nema grudica.


2Skuhajte smjesu

Prebacite na ploču štednjaka i zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje pjenjačom.


Nakon što se smjesa zagrije na 65°C i zgusne (žlica će početi ostavljati tragove koji će dno posude učiniti vidljivim na nekoliko trenutaka dok miješate), isključite vatru. Nemojte prekuhati – smjesa gubi elastičnost i ne zadržava vlagu kada se prekuha.


3Ohladite

Prebacite u suhu zdjelu i dobro pokrijte plastičnom folijom ili čvrstim poklopcem. Ohladite na sobnu temperaturu i koristite za pripremu kruha i peciva.

Napomena

Za izradu tangzhonga može se koristiti do 10% težine brašna koje zahtijeva izvorni recept, omjer brašna i tekućine koji se koristi je uvijek u omjeru 1:5.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.