Proljetna panna cotta s jagodama i ružom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Proljetna panna cotta s jagodama i ružom
Proljetna panna cotta s jagodama i ružom

Proljetna panna cotta s jagodama i ružinom vodicom je osvježavajući desert koji kombinira kremastu teksturu panna cotte sa slatkim okusom jagoda i suptilnim mirisom ruže. Uz to, hrskavi crumble od jagoda dodaje teksturalni kontrast i slatkoću jelu. Ova kombinacija jednostavnih sastojaka stvara uravnotežen i elegantan desert, savršen za proljetne dane.

Sastojci

Broj porcija
6

Panna cotta od ružine vodice

4 listićaželatine
200 mlmlijeka
400 mlvrhnja za šlag
80 gšećera
1 žličicaružine vodice (1-2 žličice)
1 kapjestive roza boje (1-2 kapi)

Crumble od jagoda

150 gglatkog brašna
150 gbademovog brašna
120 gšećera
100 gmaslaca
30 mlmaslinovog ulja
15jagoda, narezanih na sitne kockice
timijan (po želji)

Krema od bijele čokolade

4 listića želatine
340 gbijele čokolade
200 mlpunomasnog mlijeka
10 gglukoze
400 mlslatkog vrhnja

Priprema

Panna cotta od ružine vodice

1Namočite želatinu

Želatinu stavite u hladnu vodu kako bi omekšala.


2Zagrijte mlijeko i vrhnje

U lonac ulijte mlijeko i slatko vrhnje, te ga stavite na vatru da se zagrije do ključanja.


3Dodajte ostale sastojke

U proključalu smjesu dodajte šećer, ružinu vodicu i jestivu roza boju.


Izvadite omekšalu želatinu iz vode, ocijedite je i dodajte u smjesu.


Dobro promiješajte sve sastojke.


4Ulijte u teglice

Smjesu ulijte u čaše ili male teglice.


5Ohladite preko noći

Ostavite panna cottu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak da se stisne preko noći.

Crumble od jagoda

1Otopite maslac

Otopite maslac, a zatim mu dodajte maslinovo ulje.


2Pripremite smjesu

Prosijte glatko i bademovo brašno u zdjelu. Dodajte šećer, sitno sjeckane jagode i masnoću (maslac i maslinovo ulje).


Po želji možete dodati i malo timijana za dodatnu aromu.


Smjesu dobro sjedinite, ali pazite da ostane mrvičasta.


3Ispecite u pećnici

Prebacite smjesu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 30 minuta.


Svakih 10 minuta otvorite pećnicu i promiješajte crumble.


Crumble je gotov kada poprimi zlatno smeđu boju.

Krema od bijele čokolade

1Namočite želatinu

Želatinu namočite u jako hladnu vodu kako bi omekšala.


2Otopite čokoladu

Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari.


3Zagrijte mlijeko

Zagrijte mlijeko do vrenja.


U vrelo mlijeko dodajte glukozu, želatinu i bijelu čokoladu.


4Dodajte vrhnje za šlag

Miksajte štapnim mikserom i postepno dodajte vrhnje za šlag.


Miksajte kratko pa pokrijte prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.


5Miksajte ohlađenu kremu

Ohlađenu kremu miksajte mikserom 2-3 minute i krema je spremna!

Slaganje

1Složite panna cottu

U posudice u koje ste stavili panna cottu koja je prenoćila u hladnjaku i koja se stisnula, dodajte s jedne strane crumble, a na drugu stranu uz pomoć slastičarske vrećice istisnite naizmjenično 3 puta kremu.


Na mjestima gdje se na površini vidi panna cotta, dodajte sitno sjeckane jagode.


2Dodatno ukrasite

Ukrasite desert grančicama timjana ili po želji drugim ukrasima.