Izdubite rajčicu za debljinu konektora za punjač, dodajte krupnu sol unutra i stavite na pleh. Izdubite barem šest komada srednje velikih rajčica i napunite krupnijom soli.
Maslinovim uljem prelijte rajčicu i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 30 minuta ostavite rajčicu na hlađenje.
Što imamo u hladnjaku od povrća stavimo u lonac s hladnom vodom i stavimo na kuhanje. Povrtni temeljac je važan u postupku jer kompletira kiselu rajčicu izvan sezone.
Narežite 200 g crvenog luka i propirjajte na maslinovom ulju. Povrće dodajte bez vode od kuhanja, ali ga nemojte bacati. Dodajte ga postupno kako biste ostvarili željenu gustoću kod sljedećeg postupka.
Pečenu rajčicu izmiksajte s povrćem i dodajte sušene marinirane rajčice. Gdje je ona voda? Vodu nismo valjda bacili. Dodajmo ju za željenu gustoću i imamo juhicu.
Na kraju postupka ubacimo listove bosiljka. Ne kuhati. Dodat će aromu i sačuvati juhu duže. Idemo servirati.
Na topli lonac ili tavu dodat ćemo gin po želji, 30-ak sekundi je dovoljno da etanol ispari, ali budite oprezni da ne ispari sav gin.
Dodajmo juhu od rajčice i zakuhajmo ju. Serviramo je u tanjuru s malo
grana padana i svježim bosiljkom.
Napomena: u ukuhano povrće možete na kraju dodati malo šećera zbog gorčine. Prije serviranja svakako začinite sa solju i paprom po želji.