Juha od pečenih, mariniranih rajčica

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od pečenih, mariniranih rajčica by Foto: Filip Popović Foto: Filip Popović

Juha od rajčice je sveto jelo u svijetu kulinarstva i njemu se treba pristupiti s dozom respekta. Mi smo se malo igrali pa smo u juhu stavili gin. Gin je tu za okus, jer svaki alkoholni postupak u kuhinji se vrši na početku kuhanja kako bismo izbjegli etanol i policiju na križanju Vukovarske i Heinzelove. Šala mala.

Sastojci

Broj porcija
2
povrtni temeljac, po potrebi
250 gpečenih rajčica u maslinovom ulju
50 gsušenih/mariniranih rajčica
sol, papar
50 mlgina
20 gGrana Padana
svježi bosiljak

Priprema


1 Pečena rajčica u krupnoj soli

Izdubite rajčicu za debljinu konektora za punjač, dodajte krupnu sol unutra i stavite na pleh. Izdubite barem šest komada srednje velikih rajčica i napunite krupnijom soli.


Maslinovim uljem prelijte rajčicu i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 30 minuta ostavite rajčicu na hlađenje.


2Povrtni temeljac

Što imamo u hladnjaku od povrća stavimo u lonac s hladnom vodom i stavimo na kuhanje. Povrtni temeljac je važan u postupku jer kompletira kiselu rajčicu izvan sezone.


Narežite 200 g crvenog luka i propirjajte na maslinovom ulju. Povrće dodajte bez vode od kuhanja, ali ga nemojte bacati. Dodajte ga postupno kako biste ostvarili željenu gustoću kod sljedećeg postupka.


3 Juha

Pečenu rajčicu izmiksajte s povrćem i dodajte sušene marinirane rajčice. Gdje je ona voda? Vodu nismo valjda bacili. Dodajmo ju za željenu gustoću i imamo juhicu.


Na kraju postupka ubacimo listove bosiljka. Ne kuhati. Dodat će aromu i sačuvati juhu duže. Idemo servirati.


4 Još malo gina pa smo gotovi

Na topli lonac ili tavu dodat ćemo gin po želji, 30-ak sekundi je dovoljno da etanol ispari, ali budite oprezni da ne ispari sav gin.


Dodajmo juhu od rajčice i zakuhajmo ju. Serviramo je u tanjuru s malo

grana padana i svježim bosiljkom.


Napomena: u ukuhano povrće možete na kraju dodati malo šećera zbog gorčine. Prije serviranja svakako začinite sa solju i paprom po želji.