Rustikalni kruh

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Rustikalni kruh
Rustikalni kruh
Rustikalni kruh
Rustikalni kruh
Rustikalni kruh
Nema mi ništa ljepše od mirisa domaćeg kruha koji se širi kućom, a još kada je to najbolji, hrskavo-mekani, super jednostavni kruh, mislim da ne može bolje!

Sastojci

Broj porcija
4
460 gvode
550 gmekog bijelog brašna
100 gcrnog brašna (ili po želji)
4 gsuhog kvasca
½ žličicešećera
10 gsoli

Priprema

1 Zamijesite

U posudi zamijesite ljepljivo, mekano tijesto. Ostavite 15 minuta pokriveno.


2 Dizanje i preklapanje

Potom premijesite tehnikom "razvuci i preklopi": mokru ruku (da se ne lijepi za tijesto) zavucite pod tijesto pa ga razvucite i preklopite preko sredine. Ponovite sa svakom stranom tijesta, znači 4 puta.


Tijesto ponovo pokrijte i ostavite 30 minuta.


Zatim ponovite gornji korak pa ostavite tijesto pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.


Ako imate vremena, sada slijedi hladna fermentacija, tijesto ide u frižider na 24-48 sati.


Bez hladne fermentacije tijesto treba još jednom razvući i preklopiti pa ostaviti 30 minuta.


3 Pečenje

Pećnicu zajedno s plehom na kojem pečete kruh zagrijte na 250°C. Kruh na pobrašnjenoj površini podijelite na 4 dijela, oblikujte lepinjice, stavite na pek papir i prebacite na ugrijani pleh.


Pecite na 240°C 25 minuta.


Ostavite da se ohladi na rešetki ili naslonjen na rub pleha da se donja strana ne upari.

Gorana (carpe_dulce)
Gorana (carpe_dulce)