Bakin kruh od krumpira

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Bakin kruh od krumpira by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalni recept za krumpirov kruh koji se nekoć mijesio u drvenim koritima, a pekao u krušnoj peći. Recept je prikladan i za današnja vremena i načine pripreme, a jednako je hrskav i nakon pečenja u običnoj pećnici.

Sastojci

Broj porcija
10
20 gsvježeg kvasca
1 žličicašećera
50 mltople vode
280 gkrumpira u ljusci
750 gglatkog brašna
15 gsoli
350 mltople vode

Priprema

1 Pripremite krumpir

Krumpir u ljusci operite i kuhajte cca 20 minuta. Izvadite ga i ostavitie da se prohladi, ogulite koricu i odmah naribajte na najsitnijem ribežu. Ostavite da se prohladi.


2 Pripremite kvasac

Kvasac otopite u 50 ml tople vode, dodajte žličicu šećera i 1 žlicu brašna, dobro izmješajte, poklopite i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.


3 Mijesite tijesto

Prosijte brašno, dodajte sol i izmješajte, dodajte krumpir i kvasac i na kraju vodu. Zamjesite tijesto, poklopite ili prekrijte krpom i stavite u hladnu pećnicu da diže dok se tijesto udvostruči, cca 40 minuta.


Premjesite ga, poklopite i ponovno stavite u pećnicu, pričekajte da se tijesto udvostruči i ponovite još jednom cijeli postupak. Što više puta premijesite tijesto, to je bolji kruh.



Kada se tijesto zadnji put digne, obilno posipajte brašno po radnoj površini i tamo ga rastanjite i preklopite sa svih strana kao pismo.


Pripremite foliju za pečenje, obilno ju posipajte kukuruznim grizom i tijesto premjestite na nju. Sve zajedno stavite u posudu veličine tijesta (košaricu) i ostavite da se opet diže dok se pećnica ne ugrije.


4 Pecite

Pećnicu zagrijte na 250°C zajedno s posudom s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Kada se pećnica ugrije, tijesto s folijom prebacite u posudu i pecite 25 minuta.


Potom skinite poklopac s posude za pečenje, smanjite temperaturu na 200°C i nastavite peći 10-15 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Kada je kruh pečen, izvadite ga, zamotajte u platnenu krpu i pričekajte da se ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.