Bake kuhaju: Slano-ljuta zeljanica i tri vrste žganaca

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Bake kuhaju: Slano-ljuta zeljanica i tri vrste žganaca by youtube
Bake kuhaju: Slano-ljuta zeljanica i tri vrste žganaca

Sastojci

Broj porcija
6
500 gpšeničnog brašna
500 gcrvenog luka
250 gčvaraka
1kiselo vrhnje
papar
maslac
2 kgsvježeg bijelog kupusa
100 mlbučinog ulja
500 gkukuruzne krupice

Priprema

Zeljanica

1 Zamijesite tijesto

Od žlice soli, pola kilograma brašna, 3 do 4 dl vode i žlice ulja zamijesite tijesto. Mora biti glatko, bez grudica. Neka odmara pola sata.


2 Pripremite nadjev

Narežite kupus na sitno. U to dodajte 2 do 3 žlice otopljene svinjske masti. Dinstajte 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte po žličicu soli i papara pa nastavite s dinstanjem.


3 Rolajte

Sada razvucite tijesto. Rasporedite dinstani kupus pa polijte bučinim uljem. Zarolajte pa stavite u lim za pečenje.


4 Premažite

Zarolanu zeljanicu premažite mješavinom 2 žlice maslaca i 3 žlice kiselog vrhnja, što ste ranije otopili na srednje jakoj vatri.


5 Pecite

Zeljanicu pecite na 180 stupnjeva u zagrijanoj pećnici, 15 do 20 minuta.

3 vrste palente

1 Skuhajte palentu s čvarcima

250 g čvaraka i 2 žlice masti otopite i prelijte preko skuhane palente.


2 Skuhajte palentu s paprikom

U ostatak preljeva za zeljanicu od kiselog vrhnja i maslaca dodajte žlicu crvene paprike, pa prelijte preko skuhane palente.


3 Skuhajte palentu s prženim lukom

Dva crvena luka nasjeckajte sitno. Dodajte dvije žlice ulja i žlicu masti pa upržite luk da bude smeđe boje i postane hrskav. Prelijte preko kuhane palente.

Ana Korenic