Babka s makom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Babka s makom  by Shutterstock Shutterstock

Babka je poljski kolač od dizanog tijesta koji se najviše pravi u vrijeme Uskrsa, no može biti savršen desert i u hladnije dane koji su pred nama. Kolač je to koji možete napuniti čokoladom, cimetom, sirom, ali i ukusnom kremom od maka.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

500 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
250 mltoplog mlijeka
2jaja
1 žlicašećera
5 žlicaulja
1 vrećicasuhog kvasca

Krema od maka

200 gmljevenog maka
300 mlmlijeka
4 žlicešećera

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

Pomiješajte toplo mlijeko, šećer i suhi kvasac i ostavite da stoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira.


2 Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno s prstohvatom soli, a zatim dodajte ulje, jaja i aktiviran kvasac. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne na sobnoj temperaturi.


Tijesto zatim stavite na pobrašnjenu podlogu, podijelite ga na dva dijela koja ćete formirati u pravokutnike i premazati kremom od maka.


3 Napravite kremu od maka

U zavrelo mlijeko dodajte šećer i mak i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se krema ne zgusne.


4 Oblikujte babku

Nakon što ste oba pravokutnika premazali kremom, uvijte ih kao pletenicu pa tijesto stavite u kalup za pečenje i pustite da odstoji oko 20 minuta.


5 Ispecite i poslužite

Dok se tijesto odmara, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a nakon 20 minuta tijesto stavite u pećnicu i pecite dok ne porumeni, otprilike 40 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.