Torta Karpatka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta Karpatka by Shutterstock Shutterstock

Poljska torta Karpatka pravo je kremasto čudo, a u nastavku pronađite recept za nju.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

120 mlvode
120 mlmlijeka
85 gmaslaca
1 žličicašećera
1 prstohvatsoli
120 gbrašna
4 većajaja

Krema

100 gšećera
30 ggustina
1 prstohvatsoli
5žumanjaka
480 mlmlijeka
340 gmaslaca
50 gšećera
1 žlicaekstrakta vanilije

Priprema

1 Napravite kremu

Pomiješajte šećer, gustin i sol. Umiješajte žumanjke i miješajte dok smjesa ne postane glatka, otprilike minutu. Kuhajte mlijeko na srednje jakoj vatri. Kad mlijeko zavre, maknite ga s vatre. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući.


Smjesu stavite natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne krenu mjehurići. Zatim nastavite kuhati još minutu. Maknite kremu s vatre i procijedite je u drugu zdjelu te prekrijte folijom. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi.


2 Napravite tijesto

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pleh obložite papirom za pečenje. U loncu zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol. Maknite ga s vatre i dodajte brašno, snažno miješajući da se sjedini. Lonac ponovno stavite na srednje jaku vatru, neprestano miješajući jednu do dvije minute.


Premjestite tijesto u zdjelu i miksajte ga otprilike minutu. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Pomiješajte gumenom špatulom, a da je konzistencija tijesta ispravna, znat ćete kada tijesto s nje počne padati u obliku dugog slova "V".


Polovicu smjese ulijte u kalup za pečenje, a špatulom napravite lagane grebene na tijestu koji će nakon pečenja oponašati vrhove Karpata. Tijesto pecite 25-30 minuta, ohladite, a zatim isto ponovite i s drugim dijelom smjese. Dok se tijesto hladi, dovršite kremu.


3 Dovršite kremu

Nakon što se prvi dio kreme ohladio, mikserom izradite maslac i 50 g šećera i miksajte dok ne postane blijedo i pjenasto, oko 3 minute. Zatim dodajte žlicu po žlicu kreme. Dodajte ekstrakt vanilije i umutite da se sjedini. Nastavite mutiti nadjev 2–3 minute, dok ne postane kremast.


4 Završite tortu i poslužite

Stavite prvi sloj tijesta na tanjur za posluživanje. Ravnomjerno rasporedite kremasti nadjev po tijestu s pomoću špatule. Stavite drugi sloj tijesta na vrh.


Tortu stavite u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja kako bi se krema stegnula. Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.