Marzipan stollen

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Marzipan stollen

Prekrasan i bogat, pravi božićni kolač.

Sastojci

Broj porcija
20

Kvasac

150 gtoplog mlijeka
25 gsvježeg kvasca u kocki
200 gbrašna

Tijesto

1korica naranče
1štapić vanilije
200 gmarcipana
200 gbrašna
25 gšećera
180 gomekšalog maslaca
2 žličicecimeta
1 žličicasoli
2 žliceruma

Dodatno

100 ggrubo sjeckanih badema
60 ggrubo sjeckanih oraha
60 gnasjeckanih marelica
130 ggrožđica
60 gbrusnica
130 gkandiranog limuna

Ukras

50 gotopljenog maslaca
50 gšećera u prahu

Priprema

1 Napravite tijesto

U zdjelu stavite toplo mlijeko, kvasac i brašno. Umijesite i pustite da se diže na toplom dok se ne udvostruči.


U međuvremenu u drugoj zdjeli pomiješajte naribanu koricu limuna i naranče i vaniliju. To poslije dodajte dignutom tijestu pa dodajte i brašno, šećer, maslac, cimet, sol i rum.


2 Dodajte suho voće

Tijesto umijesite pa dodajte suho voće, a večer prije potrebno je u rumu namočiti grožđice, brusnice i marelice. Pustite neka se sve diže 30 minuta.


3 Formirajte stollene

Od ove količine mogu se napraviti dva stollena pa tijesto podijelite u dvije kugle. Svaku razvaljajte u ovalni oblik dužine 20 cm i u sredinu po dužini oba stollena stavite po 100 g marcipana.


4 Ispecite i poslužite

Preklopite jednom stranom tijesta i pokrite sve drugom stranom tijesta. Pustite da se diže još 20 minuta, a zatim pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.


Izvadite iz peći i odmah kistom premažite otopljenim maslacem i bogato pospite šećerom u prahu.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog