Kroasani

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
12h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Kroasani
Kroasani

Ukusni i mekani kroasani koje možete napuniti s čokoladom ili pekmezom.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

600 gbrašna
160 mlmlijeka
3jaja
60 gšećera
1vanilin šećer
14 gsuhog kvasca
1 žličicasoli
60 gomekšalog maslaca
1 žlicameda

Dodatno

200 gmaslaca

Priprema

1 Napravite tijesto

Umijesite glatko tijesto od svih sastojaka, prebacite ga u namašćenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se udvostruči.


Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku i podijelite na 6 približno jednakih kuglica. Kuglice prebacite na tanjur, premažite maslacem, pokrijte i pustite još pola sata da se dignu.


Nakon pola sata svaku kuglicu rastanjite valjkom na veličinu velikog plitkog tanjura. Zatim 200 g mekog maslaca podijelite na 5 jednakih dijelova. Prvu rastanjenu kuglicu prebacite na namašćen tanjur i premažite prvim dijelom maslaca, zatim poklopite s drugom rastanjenom kuglicom i tako dok ne potrošite sve sastojke.


Kada poklopite zadnju rastanjenu kuglicu, tanjur dobro prekrijte prijanjajućom folijom sa svih strana te ga stavite u hladnjak na minimalno 12 sati.


2 Formirajte kroasane

Tijesto zatim prebacite s tanjura na papir za pečenje i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Uzmite nožić i tijesto razrežite na 12 približno jednakih trokutića, a zatim svaki trokutić zarolajte u kroasan.


Kroasane prebacite u odgovarajući pleh na papir za pečenje, pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 1 sat. Prije samog pečenja premažite ih smjesom od žumanjka i mlijeka.


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva , 15 do 20 minuta. Kada se ohlade mogu se puniti Nutellom ili pekmezom.

Jelena Raspor

Ključne riječi