Cvjetaču prvo narežite na manje komade pa ju rasporedite po limu za pečenje i prelijte ju s dvije žlice maslinovog ulja. Začinite solju i pecite 25 do 35 minuta na 220 stupnjeva, dok cvjetača ne omekša
Kad cvjetača bude pri kraju, u loncu za juhu zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, a zatim joj dodajte nasjeckani luk i malo soli. Pirjajte dok luk ne omekša i postane proziran, 5 do 7 minuta.
Dodajte i nasjeckani češnjak i kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, a zatim ulijte temeljac.
Par cvjetova cvjetače ostavite za ukras, a ostatak ubacite u lonac i pojačajte vatru. Kada zavre, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta uz povremeno miješanje.
Maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Zatim juhu ulijte u blender i miksajte, po potrebi u nekoliko navrata.
Dodajte maslac i miksajte, a zatim dodajte limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksajte. Dodajte još soli po ukusu. Poslužite uz cvjetić cvjetače na vrhu.