Izvadite posudu iz kuhala za rižu i izvažite rižu. Ako je kuhalo za rižu obujma 1.8 litara, u takvom kuhalu možete kuhati od 500 do 900 g sirove riže.
Rižu operite hladnom vodom i to laganim kružnim pokretima ruke. Postupak je potrebno ponoviti četiri do pet puta. Kada voda bude bistra, to znači da je riža oprana.
Kada ste oprali rižu, ocijedite ostatak vode iz posude. Posudu obavezno obrišite izvana i posušite krpom.
Omjer sirove riže i vode jest 1:1. Dakle, ako uzmete 500 g sirove riže, potrebno je dodati 500 ml hladne vode. Posudu vratite u kuhalo i poklopite. Stisnite sklopku i čekajte da zasvijetli oznaka COOK.
Riža se kuha od 25 do 30 minuta. Kada čujete zvuk sklopke, kuhalo se automatski prebacuje u WARM način i rižu tako treba ostaviti još 15-ak minuta.
Dok se riža kuha pomiješajte rižin ocat, šećer, mirin i sol i kuhajte na laganoj temperaturi. Pazite da ocat ne potamni i ne proključa, a ključno je da se šećer i sol otope, odnosno da ocat ponovno postane bistar kao i prije obrade. Na 500 g sirove riže ide 100 ml rižinog octa, na kilogram sirove riže ide 200 ml rižinog octa.
Kada je riža kuhana, izvadite ju i pazite da vanjski rub riže koji je dodirivao stijenku kuhala odvojite. U posudu s kuhanom rižom ulijte rižin ocat i laganim pokretima slijeva nadesno i zdesna nalijevo, odvajajte svako pojedino zrno.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i svakih 10-ak minuta kako se riža hladi ponovite postupak miješanja.