Sushi riža

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža
Sushi riža

Želite znati koje su posebnosti pripreme riže za kultni sushi? Koju vrstu riže nabaviti? Kako obraditi zrna riže? Koje začine koristiti? Krenite s nama na turu po azijsku recepturu i saznajte kako pripremiti "kamen temeljac" za mnoga jela azijske kuhinje.

Sastojci

Broj porcija
1
500 mlrižinog octa
350 gšećera
70 mlmirina
20 gsoli

Priprema

1 Izvažite rižu

Izvadite posudu iz kuhala za rižu i izvažite rižu. Ako je kuhalo za rižu obujma 1.8 litara, u takvom kuhalu možete kuhati od 500 do 900 g sirove riže.


2 Operite rižu

Rižu operite hladnom vodom i to laganim kružnim pokretima ruke. Postupak je potrebno ponoviti četiri do pet puta. Kada voda bude bistra, to znači da je riža oprana.


Kada ste oprali rižu, ocijedite ostatak vode iz posude. Posudu obavezno obrišite izvana i posušite krpom.


3 Skuhajte rižu

Omjer sirove riže i vode jest 1:1. Dakle, ako uzmete 500 g sirove riže, potrebno je dodati 500 ml hladne vode. Posudu vratite u kuhalo i poklopite. Stisnite sklopku i čekajte da zasvijetli oznaka COOK.


Riža se kuha od 25 do 30 minuta. Kada čujete zvuk sklopke, kuhalo se automatski prebacuje u WARM način i rižu tako treba ostaviti još 15-ak minuta.


4 Pripremite rižin ocat

Dok se riža kuha pomiješajte rižin ocat, šećer, mirin i sol i kuhajte na laganoj temperaturi. Pazite da ocat ne potamni i ne proključa, a ključno je da se šećer i sol otope, odnosno da ocat ponovno postane bistar kao i prije obrade. Na 500 g sirove riže ide 100 ml rižinog octa, na kilogram sirove riže ide 200 ml rižinog octa.


5 Pomiješajte rižu i rižin ocat

Kada je riža kuhana, izvadite ju i pazite da vanjski rub riže koji je dodirivao stijenku kuhala odvojite. U posudu s kuhanom rižom ulijte rižin ocat i laganim pokretima slijeva nadesno i zdesna nalijevo, odvajajte svako pojedino zrno.


6 Završni korak

Posudu pokrijte vlažnom krpom i svakih 10-ak minuta kako se riža hladi ponovite postupak miješanja.

Fabian Šaravanja
Fabian Šaravanja
Sushi chef
Tradicija i inovacija. Mladost i iskustvo. Emocija i racija. Od marljivog šegrta do majstora svog zanata stigao je u nepunih četvrt stoljeća života u kojima je svoj talent brusio u renomiranim restoranima azijske kuhinje poput legendarnog zagrebačkog Time-a, splitske Kinoteke i zadarskog Magura. Iznimna radna etika, profesionalizam i disciplina s jedne, a s druge pak strane nekonformizam, strast i neutaživa želja sa stalnim usavršavanjem su vrijednosti koje ga prožimaju. Njegovih ruku djelo trenutno možete potražiti i kušati u zagrebačkoj Fisheriji svakim radnim danom. Podršku mu možeš pružiti na Instagram profilu kai_and_zen!