Turska pogača

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Turska pogača by FB grupa Index Recepti FB grupa Index Recepti
Turska pogača by FB grupa Index Recepti FB grupa Index Recepti

Fina turska pogača za koju će vas svi tražiti recept.

Sastojci

Broj porcija
6
380 gglatkog brašna
300 mltoplog mlijeka
1 žlicasuhog kvasca
1 žličicasoli
2 žličicešećera
5 žlicaulja
1žumanjak
1 žlicamlijeka
sezam i sjemenke crnog kima

Priprema

1 Napravite tijesto

Žlicu kvasca stavite u toplo mlijeko, a u brašno stavite žličicu soli. U toplo mlijeko zatim stavite dvije žličice šećera, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.


Smjesu s kvascem postepeno ulijevajte u zdjelu s brašnom, umijesite rukama pa dodajte ulje. Ponovno zamijesite pa tijesto prebacite na radnu površinu i pospite s malo brašna.


Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga stavite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmori jedan sat.


2 Stavite u posudu za pečenje

Tijesto zatim stavite na papir za pečenje i razvucite rukama. Zajedno s papirom za pečenje stavite ga u okruglu posudu za pečenje.


Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da tijesto u posudi odmori još 30 minuta.


3 Ukrasite i ispecite

Uz pomoć noža ili nekog drugog oštrog predmeta tijesto lagano obrubite u krug, a zatim ga lagano porežite i po sredini te ga na kraju premažite razmućenim žumanjkom u koji ste dodali jednu žlicu mlijeka.


Nožem još jednom pređite preko šara koje ste napravili na tijestu, a zatim ga pospite sjemenkama crnog kima i sezamom. Pecite na 175 stupnjeva 30 minuta ili dok ne porumeni.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.