Brza focaccia

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Brza focaccia

Focaccia prema receptu Svena Grabića, grill majstora, koji ju preporuča kao izvrstan prilog uz roštilj i stakeove.


Recepti za focacciu obično zahtijevaju odmaranje tijesta preko noći, ali ova je jednako dobra i kad se napravi u roku od samo nekoliko dizanja po 30 minuta.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto:

300 mlmlake vode
300 gbrašna
2 žličiceinstant kvasca
1 žlicameda
soli
1 žlicamaslinovog ulja

Dodaci:

listići soli
ružmarin
masline
sušene rajčice

Priprema

1Pripremite kvasac

Pomiješajte vodu, kvasac i med, ostavite da stoji 5 - 10 minuta.


2 Umiješajte brašno i ostale sastojke

Brašno i sol pomiješajte u većoj zdjeli pa ulijte smjesu vode i kvasca te žlicu maslinovog ulja.


Sve pomiješajte do homogene smjese, pokrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom da stoji 30 minuta.


3 Premijesite tijesto 2 puta

Premijesite tijesto, ostavite pokriveno 30 minuta.


Još jednom premijesite, treba stajati još 30 minuta, ali može se odmah prebaciti u tepsiju ili ostaviti da stoji u zdjeli, pokriveno.


4 Pripremite lim za pečenje

Lim nauljite s malo maslinovog ulja pa stavite tijesto.


5 Oblikujte tijesto

Nakon što je tijesto odstajalo, nauljite ga i prstima oblikujte.

Posipajte sušenim ili svježim ružmarinom.


Veće dodatke poput maslina i sušenih rajčica utisnite u tijesto, na kraju posipajte listićima soli.


6 Pecite

Pećnicu zagrijte na 210 stupnjeva pa pecite do zlatno smeđe boje korice, ovisno o pećnici, 20-30 minuta.

Sven Grabić