Colomba di Pasqua

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
5h
KompliciranostTežina
Cijena
Colomba di Pasqua by Shutterstock Shutterstock

Colomba di Pasqua, tradicionalni talijanski uskrsni slatki kruh, sličan je panettoneu, ali se peče u obliku golubice (tal. colomba znači golubica). Ima meku, prozračnu teksturu, a najčešće sadrži kandirano voće (poput narančine kore), a na vrhu se posipa krupnim šećerom i bademima. Iako joj je priprema nešto duža (zbog dizanja tijesta), vrijedna je svakog trenutka.

Sastojci

Broj porcija
1

Tijesto

500 gglatkog brašna
100 gšećera
100 gmaslaca sobne temperature
3jaja
1žumanjak
100 mltoplog mlijeka
1 vrećicasuhog kvasca
1 žličicaekstrakta vanilije
naribana korica 1 naranče i 1 limuna
1 prstohvatsoli
100 gkandirane narančine kore (narezane na sitne kockice)

Glazura

1bjelanjak
50 gšećera u prahu
30 gmljevenih badema
cijeli bademi (za posipanje)
krupni kristal šećer (ili šećer u granulama)

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

U toplom mlijeku rastopite kvasac s jednom žličicom šećera i ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.


2 Napravite tijesto

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vaniliju, korice limuna i naranče te prstohvat soli. Dodajte jaja i žumanjak, a zatim i nadošli kvasac. Miješajte dok se ne formira tijesto.


3 Dodajte maslac

Postupno dodajte omekšali maslac i mijesite dok se sve lijepo ne poveže. Tijesto treba biti glatko, elastično i lagano ljepljivo. Na kraju dodajte kandiranu naranču i nježno umijesite da se ravnomjerno rasporedi.


4 Ostavite da se diže

Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže 2 sata na toplom mjestu, dok ne udvostruči volumen.


5 Premijesite pa ponovno ostavite

Lagano premijesite tijesto i oblikujte ga u oblik golubice - jedan dio ide vodoravno (krila), a drugi okomito (tijelo).


Možete koristiti i poseban kalup za colombu ako ga imate. Stavite u kalup i ostavite da se diže još 2 sata.


6 Napravite glazuru

Pomiješajte bjelanjak, šećer u prahu i mljevene bademe. Nježno premažite po vrhu tijesta. Pospite cijelim bademima i krupnim šećerom.


7 Ispecite

Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, a ako kolač prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.


8 Ohladite

Colombu ohladite na rešetki, a možete je okrenuti naopačke (kao panettone) i ostaviti da visi dok se hladi - tako zadržava volumen.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.