U toplom mlijeku rastopite kvasac s jednom žličicom šećera i ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vaniliju, korice limuna i naranče te prstohvat soli. Dodajte jaja i žumanjak, a zatim i nadošli kvasac. Miješajte dok se ne formira tijesto.
Postupno dodajte omekšali maslac i mijesite dok se sve lijepo ne poveže. Tijesto treba biti glatko, elastično i lagano ljepljivo. Na kraju dodajte kandiranu naranču i nježno umijesite da se ravnomjerno rasporedi.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže 2 sata na toplom mjestu, dok ne udvostruči volumen.
Lagano premijesite tijesto i oblikujte ga u oblik golubice - jedan dio ide vodoravno (krila), a drugi okomito (tijelo).
Možete koristiti i poseban kalup za colombu ako ga imate. Stavite u kalup i ostavite da se diže još 2 sata.
Pomiješajte bjelanjak, šećer u prahu i mljevene bademe. Nježno premažite po vrhu tijesta. Pospite cijelim bademima i krupnim šećerom.
Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, a ako kolač prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.
Colombu ohladite na rešetki, a možete je okrenuti naopačke (kao panettone) i ostaviti da visi dok se hladi - tako zadržava volumen.