Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva i pripremite dva kalupa za torte ili dva klasična lima za pečenje, ovisno o tome želite li peći u obliku kolača ili torte.
Možete koristiti i jedan kalup, no onda će vam trebati više vremena za samu pripremu kolača, a kalupe obložite papirom za pečenje.
U posudi promiješajte sve sastojke za biskvit i lagano miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Smjesu zatim podijelite u dva dijela i ulijte u pripremljena kalupa. Stavite ih u pećnicu da se peku 30 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
Ostavite da se biskviti ohlade, a zatim ih izvadite na rešetku. Dok se hlade, napravite kremu od maslaca. Prvo pomiješajte instant kavu s kipućom vodom i ostavite sa strane da se ohladi.
U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i ekstrakt vanilije pa dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Konzistencija kreme od maslaca trebala bi biti takva da je lako možete namazati na biskvit, no ako je previše čvrsta, dodajte malo mlijeka dok ne dobijete željenu konzistenciju. Na kraju dodajte i kavu.
Prvi biskvit sada stavite na stalak za posluživanje i po njemu premažite jedan dio kreme od maslaca i kave.
Zatim stavite i drugi biskvit pa i njega premažite kremom, a ako vam ostane još malo kreme, iskoristite ju za dekoriranje.
Kolač-tortu ohladite, po želji još pospite orasima i poslužite.