Hvarski paprenjaci

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Hvarski paprenjaci by Slatka kuharica Slatka kuharica

Pastry chefica Petra Jelenić je u emisiji Slatka kuharica pripremila tradicionalne hvarske paprenjake prema ovom receptu.

Sastojci

Broj porcija
50
1 kgmeda
2 kgglatkog brašna
250 mlprošeka
1 vrećicavanilin šećera
1 komadmuškatnog oraščića
1 prstohvatšafrana
1 žlicacimeta
1 žličicasode bikarbone
1 žličicaklinčića u prahu
1bjelanjak
250 gšećera u prahu

Priprema

1 Pripremite sastojke

Zakuhajte med i ostavite da se ohladi. Klinčiće malo zdrobite pa stavite u 100 ml prošeka. Prokuhajte klinčiće pa ostavi da se ohlade. U 50 ml prošeka namrvite šafran i pustite da se namače. U ohlađen, ali tekuć med naribajte cijeli muškatni oraščić, pa dodajte cimet i sodu bikarbonu. Dodajte prošek aromatiziran klinčićem, prošek sa šafranom i maslinovo ulje.


2 Pripremite tijesto

Promiješajte pa počnite dodavati 1 kg brašna. Pokrijte krpom lonac pa ostavite da odstoji 6 sati. Odmoreno tijesto stavite na dobro pobrašnjenu radnu površinu (za to koristite ostatak brašna) i zamijesite da se mogu oblikovati kuglice.


3 Oblikujte i stavite peći

Od kuglica oblikutej razne oblike po želji. Slažite na papir za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15-20 minuta. Ohladite. Prosijte šećer u prahu pa dodajte bjelanjak i dobro izradite. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i ukrasite paprenjake po želji.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.