Pandoro

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
7h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Pandoro by Shutterstock Shutterstock

Pandoro korijene vuče s područja Verone, gdje se pojavio u 18. stoljeću, a za razliku od panettonea, radi se bez voćnih (i ostalih) dodataka. Odlikuju ga okus vanilije te šećer u prahu kojim se posipa prije konzumacije.

Sastojci

Broj porcija
1

Starter

75 mltople vode
½ žličicekvasca
2 žlicešećera
100 gglatkog brašna

Tijesto

150 mlmlijeka
2½ žličicekvasca
100 gšećera
480 gbrašna
4žumanjka
1limun (samo korica)
1 žlicapaste od vanilije
2 žlicemeda
1 prstohvatsoli
180 gmaslaca

Priprema

1 Napravite starter

Za pripremu startera, ulijte 75 ml tople vode u veliku zdjelu. Dodajte kvasac i šećer i miješajte dok se ne otope. Dodajte brašno i ponovno promiješajte da se sjedini. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko sat, sat i pol.


2 Pomiješajte mlijeko, kvasac i šećer

Zagrijte mlijeko, a kada zavre, dodajte ga u veću zdjelu, zajedno s kvascem i jednom žlicom šećera i krenite lagano miksati. Ostavite da odstoji oko 15 minuta.


3 Napravite tijesto

Dodajte preostali šećer, brašno i žumanjke. Polako miksajte, otprilike 5 minuta, koristeći nastavak za tijesto. Na kraju dodajte starter, koricu limuna, vaniliju, med i veliki prstohvat soli.


4 Dodajte maslac i miksajte

Povećajte brzinu miksera i postupno dodajte maslac te miksajte još 10-15 minuta, dok tijesto ne postane meko, glatko i elastično.


5 Ostavite da odstoji

Maslacem premažite čistu zdjelu i tijesto prebacite u nju. Pokrijte i ostavite da se diže oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.


6 Kalup premažite maslacem

Kalup za pandoro obilato premažite maslacem, dodajte nekoliko žlica brašna i protresite, tako da cijeli kalup bude pobrašnjen.


7 Tijesto stavite u kalup

Od tijesta oblikujte loptu pa ju prebacite u kalup. Pokrijte i ostavite da se diže do 2 sata, dok ne dosegne vrh kalupa.


8 Ispecite

Pecite 25-30 minuta na 160 stupnjeva, a zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta. Ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.


9 Poslužite

Prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi